Paleo sernik z mleczka kokosowego bez nabiału RAW

Idealny na lato.

Bez pieczenia.

Z samych czystych składników.

Bez glutenu.

Bez laktozy.

Bez cukru.

Wegański… zdarza się i mi 😉

Na mące kokosowej.

Z ulubionymi owocami

Z białkiem lub można bez.

Paleo. chyba 😀

Składniki:

Potrzebujemy dosłownie połowę tych samych produktów co do wczorajszego przepisu na spód tarty (tej ze zdjęcia powyżej :)).

Użyłam do dzisiejszego „sernika” bez sera formy okrągłej o średnicy 20cm  z ruchomym spodem. Dno obłożyłam papierem do pieczenia i lekko posmarowałam olejem kokosowym razem z boczkami formy tortowej.

Spód:

50g mąki kokosowej (ja kupuje TU)
30g wiórków kokosowych
30g mielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić w młynku)
30g erytrolu (zapraszam do przeczytania artykułu , dlaczego warto słodzić erytrolem)
50g mleczka kokosowego
woda niegazowana (odrobinę, opcjonalnie)

„Sernik”:

400 ml mleczka kokosowego
400ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
4 łyżki erytrolu
3,5 łyżeczki agar-agar (od fitness-food.pl)
30g odżywki białkowej smakowej (opcjonalnie, u mnie wołowa wanilia karmel TA )
800 g truskawek, świeże lub mrożone (kilka odłóżcie do dekoracji)

przypominam, że na hasło: wonderwoman macie na stronie fitness-food.pl rabat 6% na zakupy:)

Dekoracje:
owoce – u mnie: truskawki
czekolada bez mleka COCOA

Co robimy:

1. Składniki suche na spód mieszamy razem ze sobą.
2. Łączymy składniki suche z mokrymi. Ciasto ugniatamy łapkami. Jeśli jest za suche, dodajemy trochę wody.
3. Ciasto przenosimy do formy. Formę wstawiamy do lodówki, na czas robienia „sernika”.

4. Mieszamy wszystkie składniki na „sernik” (poza truskawkami!!) w garnku.

5. Gotujemy mleko z pozostałymi składnikami, po zagotowaniu trzymamy  jeszcze chwilkę na płycie.
6. Truskawki blendujemy na puree i dodajemy do nich masę, po czym wszystko razem mieszamy, również blenderem.
7. Pozostawiamy gotową masę na kilka minut do ostygnięcia.

(Uwaga, jeśli zapomnicie się i po godzinie zauważycie, że Wasza masa stężała w naczyniu na dobre, możecie na nowo podgrzać miksturę i agar „odpuści” aż do momentu ponownego pozostawienia masy do ostygnięcia „na dłużej” lub włożenia do lodówki;) )
8. Wylewamy ostudzoną masę na spód.
9. „Sernik” wkładamy do lodówki do stężenia:)
10. Na koniec dekorujemy owocami i czekoladą 🙂

Drukuj przepis

Paleo "sernik" z mleczka kokosowego bez nabiału RAW

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje

Przygotowanie:

  1. Składniki suche na spód mieszamy razem ze sobą.
  2. Łączymy składniki suche z mokrymi. Ciasto ugniatamy łapkami. Jeśli jest za suche, dodajemy trochę wody.
  3. Ciasto przenosimy do formy. Formę wstawiamy do lodówki, na czas robienia „sernika”.
  4. Mieszamy wszystkie składniki na „sernik” (poza truskawkami!!) w garnku
  5. Gotujemy mleko z pozostałymi składnikami, po zagotowaniu trzymamy jeszcze chwilkę na płycie.
  6. Truskawki blendujemy na puree i dodajemy do nich masę, po czym wszystko razem mieszamy, również blenderem.
  7. Pozostawiamy gotową masę na kilka minut do ostygnięcia. (Uwaga, jeśli zapomnicie się i po godzinie zauważycie, że Wasza masa stężała w naczyniu na dobre, możecie na nowo podgrzać miksturę i agar „odpuści” aż do momentu ponownego pozostawienia masy do ostygnięcia „na dłużej” lub włożenia do lodówki;) )
  8. Wylewamy ostudzoną masę na spód.
  9. „Sernik” wkładamy do lodówki do stężenia:)
  10. Na koniec dekorujemy owocami i czekoladą ?

Uwagi:

Użyłam do dzisiejszego „sernika” bez sera formy okrągłej o średnicy 20cm  z ruchomym spodem. Dno obłożyłam papierem do pieczenia i lekko posmarowałam olejem kokosowym razem z boczkami formy tortowej.

Smacznego!

20 odpowiedzi na “ Paleo sernik z mleczka kokosowego bez nabiału RAW

  1. Agnieszka Nowakowska napisał(a):

    Które, Twoim zdaniem, jest najlepsze białko wołowe? I najsmaczniejsze 🙂 Biotech, 4+beef czy właśnie Carnivor??

    Odpowiedz
  2. Agnieszka Nowakowska napisał(a):

    Które, Twoim zdaniem, jest najlepsze białko wołowe? I najsmaczniejsze 🙂 Biotech, 4+beef czy właśnie Carnivor??

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Cześć:) Mi najbardziej smakowało Scitec, fakt Carnivor ma najlepsze opinie. Super są też roślinne zamienniki, typu odżywka ryzowa. Zapraszam do przeczytania mojego artykułu o odżywkach białkowych dla kobietek trenujących:) /2706fdb92c1ab098d40c666fb74f2bd5/suplementacja-bialka-u-osob-trenujacych-odzywki-bialkowe-update/ Buziaki!

      Odpowiedz
  3. Monika Skołucka napisał(a):

    Jakie makro? I jak to liczyc jako tluszcze w posilku? Bo zawsze mam problem bo od trenera dostalam ze mam miec e kazdym posilku bialko tluszcz i wegle i nietaz jak mam ochote na lody bananowe z maslem orzechowym to.nie wiem jak to wszystko wliczyc…

    Odpowiedz
  4. Monika Skołucka napisał(a):

    Jakie makro? I jak to liczyc jako tluszcze w posilku? Bo zawsze mam problem bo od trenera dostalam ze mam miec e kazdym posilku bialko tluszcz i wegle i nietaz jak mam ochote na lody bananowe z maslem orzechowym to.nie wiem jak to wszystko wliczyc…

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      w tym deserze głównie jest to źródło tłuszczy. Co do wartości makroskładników: możesz dokładnie ich ilości wyliczyć na stronach typu tabele-kalorii.pl lub ilewazy.pl. Wpisujesz ilość prodktów i Ci na końcu podsumowuje poszczególne BTW. To nic trudnego:). Dodatkowo poproś trenera o pomoc w liczeniu, powinien Ci to wytłumaczyć.

      Odpowiedz
  5. Agata Mejka napisał(a):

    Jaki rozmiar foremki? 🙂

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      jest napisane w poście:) 20cm średnica tortownicy:)

      Odpowiedz
  6. Anonimowy napisał(a):

    Jakie jest mniej wiecej makro na 100 g?

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      policze po pracy, gdzieś mi to uciekło by dodać makro:) niedługo nowa strona i bardziej czytelne przepisy 🙂 a w razie czego polecam w tabeli-kalorii.pl możesz szybko sobie przeliczać produkty;)

      Odpowiedz
  7. Anonimowy napisał(a):

    Kochana w 4 punkcie pisze,że mieszamy wszystkie składniki na "sernik". Natomiast w 5, że z mlekiem gotujemy "pozostałe składniki" . Może jestem jakaś niekumata (całkiem możliwe haha)ale nie rozumiem,ktòre "pozostałe składniki" mamy gotować,skoro wszystkie zużyliśmy podczas wykonywania czynności z punktu 4 ? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      hehe tak masz racje, źle to brzmi, jak najbardziej już gotujemy sobie wszystkie składniki razem …nie popisałam się pisząc ten przepis:) zmodyfikuje go na spokojnie w domku, dziękuję, ze zwróciłaś uwagę 🙂

      Odpowiedz
  8. promia napisał(a):

    Wyglada obłędnie 🙂 Jeśli mozna zapytać jakie jest makro 1 kawałka? 🙂

    Odpowiedz
  9. Paula napisał(a):

    Czym zastąpić 3,5 łyżeczki agar-agar?

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      żelatyną;)

      Odpowiedz
    2. Karola Kocięda napisał(a):

      ale polecam słoiczek agar, jest naturalnego pochodzenia i teraz w okresie letnim i sezonowych owoców baaaaaardzo się przyda:) u mnie szykują się dżemory z dodatkiem agaru:) http://belikewonderwoman.blogspot.com/2015/07/przepis-na-fit-dzem-truskawkowo.html

      Odpowiedz
    3. Anonimowy napisał(a):

      Jakie jest mniej wiecej makro na 100 g?

      Odpowiedz
  10. roztrzepaniec napisał(a):

    z odżywką wołową to tak mało wegańsko 🙂 ale wygląda smakowicie ^^

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      hahaha a no tak, a jednak nie potrafię wegańsko;P znaczy można w ogóle nie dodawać odżywki, albo dodać mleko kokosowe w proszku choć na prawdę i bez wyjdzie 😀 <3 buziak!

      Odpowiedz
  11. Kinga napisał(a):

    Wygląda bardzo apetycznie! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy