Tak jak obiecałam znów przy redukcji wróci więcej niskokalorycznych ciast:). Dziś mam dla Was bardzo ciekawą propozycję połączenia sernika z ciastem marchewkowym :).
Całe ciasto ma (bez słodzika, bez orzechów):
760 kcal/B 70g / T 42g / W 17,4g
Całe ciasto z ksylitolem (bez orzechów):
1043kcal / B70g / T 42g / W 137g
jeden z 10 kawałków ma: 76kcal, B7g /T6,5g / W1,8g (nie licząc słodzika i orzechów)
Uwaga: ja użyłam ok 3/4 ciasta marchewkowego, co zostało uwzględnione w wartościach!
Do zrobienia warstwy serowej użyłam serka twarogowego bez laktozy, który znalazłam w sklepie ekologicznym. Myślę, że i można po prostu użyć dobrego twarogu, ale warto go wpierw przemielić w maszynce.
Jakich składników potrzebujemy:
Do warstwy marchewkowej:
– 40 gram mąki kokosowej, ja używam TEJ
– 1 i 1/4 szkl. startej na dużych oczkach marchewki
– łyżeczka cynamonu
– pół łyżeczki sody
– pół łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/4 łyżeczki soli
-2 jajka
-1 łyżka oleju kokosowego, znajdziecie TU
– 2 łyżki mleka kokosowego bez cukru, np Eco Mil
– 100-120g ksylitolu ale spróbujcie masy czy jest dla Was wystarczająco słodka;)
Do warstwy serowej:
– 400g* twarożku bez laktozy (w sklepie eko ok 5- 6zł za 200g), można dać więcej, od Was zależy jakiej wysokości ma być ciasto, jeśli wybierzecie 400g, to nie podjadajcie masy, bo jest na styk;P
-1/4 szkl ksylitolu (erytrolu – 2x więcej)
-1/2 łyżeczki soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
Na wierzch- orzechy włoskie lub inne wybrane dekoracje (wiórki kokosowe, tarta biała czekolada, posypka lukrowa fit z mojego przepisu:))
Co robimy:
1. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
2. Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok 20-22cm, przykrywamy ja papierem do pieczenia, który spryskujemy Cooking Sprayem.
3. W jednej misce łączymy i mieszamy mąkę z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia, solą.
4. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy olej kokosowy, łączymy je w drugiej misce razem z jajkami i ksylitolem, ubijamy wszystko razem mikserem, aż powstanie jednolita lekka masa.
5. Masę przelewamy do suchych składników, miksujemy do gładkiej bezgrudkowej postaci.
6. Dodajemy tartą marchew do mikstury, mieszamy aż cała marchew zostanie nią pokryta.
7. Powstałą masę przekładamy do przygotowanej tortownicy. Zanim wstawimy do piekarnika odczekujemy 5 minut.
8. Pieczemy 30 minut góra-dół aż do suchego patyczka;).
I tu polecam sobie zrobić przerwę kawową, bądź pozmywać;P. Zanim zaczniecie robić drugą część ciasta, również ważne jest, by spód po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudzić. Polecam go przełożyć z tortownicy na kratownicę, wyjąć z papieru, wówczas szybciej ostygnie.
9. Tortownicę pryskamy Cooking Sprayem i odkładamy.
10. W misce ubijamy mikserem twarożki (u mnie bezlaktozowe, nowe odkrycie) z ksylitolem, sokiem z cytryny, aż powstanie gęsta lekka masa.
11. Ze spodu marchewkowego odkrajamy dookoła spieczone brzegi – możecie je później zjeść jako dodatek do posiłku;). A resztę ciasta dzielimy na
większe kawałki, które układamy na spodzie tortownicy, pozostawiając przerwy pomiędzy nimi. Ja nie zużyłam całego ciasta.
12. Na marchewkowe ciasto nakładamy twarogową masę, tak by je zakryła w całości i dziury pomiędzy nimi:). Na wierzch kładziemy dowolne
dekoracje, np orzechy włoskie.
13. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na min 4h.
14. Przed podaniem wyjmijcie je wcześniej, by ciasto troszkę „doszło” do siebie, w sensie rozmroziło;)
Smacznego!!
<3
Ciasto po przekrojeniu wygląda tak:
ciasto marchewkowo-twarogowe LOW CARB
- Czas przygotowania:
- Czas gotowania:
- Czas oczekiwania:
Składniki:
- Ciasto marchewkowe
- 40 g mąki kokosowej
- 11/4 szkl marchewki startej na dużych oczkach
- 1 łyżecz. cynamonu cejlońskiego
- 1/2 łyżecz. sody
- 1/2 łyżecz. proszku do pieczenia bez glutenu
- 1/4 łyżecz. soli
- 2 szt jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 120 g ksylitolu
- Warstwa serowa
- 400 g twarożku bez laktozy
- 1/4 szkl ksylitolu
- 1/2 łyżecz. soku z cytryny

Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
- Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok 20-22cm, przykrywamy ja papierem do pieczenia, który spryskujemy Cooking Sprayem.
- W jednej misce łączymy i mieszamy mąkę z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia, solą.
- Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy olej kokosowy, łączymy je w drugiej misce razem z jajkami i ksylitolem, ubijamy wszystko razem mikserem, aż powstanie jednolita lekka masa.
- Masę przelewamy do suchych składników, miksujemy do gładkiej bezgrudkowej postaci.
- Dodajemy tartą marchew do mikstury, mieszamy aż cała marchew zostanie nią pokryta.
- Powstałą masę przekładamy do przygotowanej tortownicy. Zanim wstawimy do piekarnika odczekujemy 5 minut.
- Pieczemy 30 minut góra-dół aż do suchego patyczka;). I tu polecam sobie zrobić przerwę kawową, bądź pozmywać;P. Zanim zaczniecie robić drugą część ciasta, również ważne jest, by spód po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudzić. Polecam go przełożyć z tortownicy na kratownicę, wyjąć z papieru, wówczas szybciej ostygnie.
- Tortownicę pryskamy Cooking Sprayem i odkładamy.
- W misce ubijamy mikserem twarożki (u mnie bezlaktozowe, nowe odkrycie) z ksylitolem, sokiem z cytryny, aż powstanie gęsta lekka masa.
- Ze spodu marchewkowego odkrajamy dookoła spieczone brzegi – możecie je później zjeść jako dodatek do posiłku;). A resztę ciasta dzielimy na większe kawałki, które układamy na spodzie tortownicy, pozostawiając przerwy pomiędzy nimi. Ja nie zużyłam całego ciasta.
- Na marchewkowe ciasto nakładamy twarogową masę, tak by je zakryła w całości i dziury pomiędzy nimi:). Na wierzch kładziemy dowolne dekoracje, np orzechy włoskie.
- Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na min 4h.
- Przed podaniem wyjmijcie je wcześniej, by ciasto troszkę „doszło” do siebie, w sensie rozmroziło;)
Uwagi:
Uwaga: ja użyłam ok 3/4 ciasta marchewkowego, co zostało uwzględnione w wartościach!
Całe ciasto ma (bez słodzika, bez orzechów):
760 kcal/B 70g / T 42g / W 17,4g
Całe ciasto z ksylitolem (bez orzechów):
1043kcal / B70g / T 42g / W 137g
jeden z 10 kawałków ma: 76kcal, B7g /T6,5g / W1,8g (nie licząc słodzika i orzechów; przy erytrolu mamy keto ciasto:))
Uwaga: ja użyłam ok 3/4 ciasta marchewkowego, co zostało uwzględnione w wartościach!
Do zrobienia warstwy serowej użyłam serka twarogowego bez laktozy, który znalazłam w sklepie ekologicznym. Myślę, że i można po prostu użyć dobrego twarogu, ale warto go wpierw przemielić w maszynce.
Bardzo zaciekawil mnie ten przepis .Mam pytanie czy ktos probowal tej wersji pieczonej ew z jakim rezultatem?
Bardzo zaciekawil mnie ten przepis .Mam pytanie czy ktos probowal tej wersji pieczonej ew z jakim rezultatem?
Bardzo zaciekawil mnie ten przepis .Mam pytanie czy ktos probowal tej wersji pieczonej ew z jakim rezultatem?
Bardzo zaciekawil mnie ten przepis .Mam pytanie czy ktos probowal tej wersji pieczonej ew z jakim rezultatem?
W Niemczech nie sprzedaja tego twarogu jako bio / eko. Mozna kupic bez problemow w kazdym wiekszym supermarkecie 🙁
początek redukcji , idealnie wejdzie 🙂
Hej, na jakim poziomie masz aktualnie tłuszcze?
35% zmniejszyłam z 40%
piekę właśnie – mała modyfikacja – obie warstwy są pieczone.Bedzie pycha
dzięki Karolina
asialaszewska
ooo czyli upiekłaś tą górną, a od razu zrobiłaś 4 warstwy? Czy później kombinowałaś i łaczyłaś? Twoją wersję wrzuciłam na fejsa w komentarzu pod postem:) Na nowej stronie pojawi sie pod przepisem jeśli wyrazisz zgodę, oczywiście podpisane:)
ciasto wygląda smakowicie, ale mam pytanie skąd takie śliczne kotkowe sztućce? 😉
z Zara Home:)
Wyszło by ciasto, gdybym dodała miód zamiast ksylitolu? 🙂
część marchewkowa na pewno, z serem nie wiem do końca. Spróbuj mniejszą ilosć zmieszać i zobacz jaka będzie konsystencja, jak gęsta biała i tak ja sie tylko mrozi:)
U mnie miał być dzisiaj fit sernik, ale skuszę się chyba na opcję z marchewką 😉
Wszystko jest tak fantastyczne 😉
Kochana a jakieś przepisy z nasionami chia?
Najlepeij na słodko bo nie mam pomysłu co z nimii zrobic a mam cały kilogram ;p
chia pudding – pyszny jak ekskluzywny deser w smaku http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.no/2014/10/kokosowy-pudding-chia-z-aksamitnym.html