To póki co dla mnie najsmaczniejszy chlebek bezglutenowy, który zrobiłam. Ma bardzo charakterystyczny smak, który nadaje mu zdrowe masło Ghee i ocet jabłkowy oraz wpływ mają mąka kokosowa i jaglana.
Nie masz mąki jaglanej? Ja też nie miałam, więc w młynku do kawy zmieliłam kaszę jaglaną :).
Warto też spróbować wersji chlebka z olejem kokosowym , ale polecam w drugiej kolejności.
Polecam też do wypieczenia chlebka dodać łyżeczkę gumy ksantanowej, dzięki której chlebek bezglutenowy będzie bardziej zwarty i ładniej nam wyrośnie. Uznawana jest za bezpieczną dla
zdrowia człowieka, dlatego stanowi bardzo dobrą alternatywę dla sztucznych zagęstników. Ważną zaletą gumy ksantanowej jest nisko-kaloryczność i wysoka zawartość błonnika. Z tego względu jest ona polecana osobom na dietach redukcyjnych. Warto zainwestować w ten produkt, starcza na bardzo długo, a poprawia jakość wypieków.
Pierwszym krokiem jest dodanie drożdży du zmiażdżonych jabłek, które fermentują cukry z jabłek i przekształcają je w alkohol. Drugi
etap polega na dodaniu bakterii do roztworu alkoholu powstałego z
fermentacji jabłek, które fermentują alkohol i przekształcają go w kwas
octowy główną czynną substancje octu.
Ocet jabłkowy zawiera tylko około 3 kalorie na łyżkę stołową, czyli bardzo mało w stosunku do objętości.
Nie
ma zbyt wielu witamin i składników mineralnych, ale zawiera zauważalną
ilość potasu. Ocet jabłkowy dobrej jakości zawiera także aminokwasy i
przeciwutleniacze.
Ocet jest stosowany jako środek konserwujący do żywności a badania wykazały że hamuje on rozwój bakterii w jedzeniu, zapobiegając psuciu środków spożywczych
Jeśli szukasz naturalny sposobu na przedłużenie czasu przydatności jedzenia … to ocet jabłkowy może być bardzo przydatny. 2. Ocet jabłkowy może obniżyć poziom cukru w krwi, co jest bardzo korzystne dla osób chorych na cukrzycę. Wykazano że ocet ma korzystny wpływ na funkcje insuliny i poziomu cukru we krwi:
wrażliwość na insulinę podczas posiłku o dużej zawartości węglowodanów
19-34%, a przez to znacznie obniża poziom glukozy i insuliny we krwiObniża poziom cukru we krwi o 34% po spożyciu 50 g białego chlebazażycie 2 łyżek stołowych octu jabłkowego przed snem może spowodować że na czczo poziom cukru we krwi zmniejszy się o 4%
4. Ocet jabłkowy może pomóc w utracie wagi.
Liczne
badania wskazują że spożycie octu może zwiększyć uczucie sytości, pomóc
jeść mniej kalorii, a nawet doprowadzić do straty masy ciała.Ocet
spożyty wraz z posiłkiem o wysokiej zawartości węglowodanów może
zwiększyć uczucie sytości, a ludzie jedzą mniej o 200-275 kalorii do
końca dnia.
rzecz biorąc można przyjąć że ocet jabłkowy może być przydatny jako
pomoc w odchudzaniu, głównie poprzez zwiększanie uczucia sytości i
obniżenie poziomu glukozy i insuliny. Ale nie sprawi że cudownie stracimy na wadze;). 5. Spożywanie octu jabłkowego może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca.
6. Niektórzy twierdzą że może zwiększyć poziom energii i ma korzystny wpływ na zdrowie:)
Czy ktoś widzi małpkę na poniższym zdjęciu?:)
Taka kromka ciepłego chleba z chrupiącą skórką, posmarowana własnej roboty dżemem baaaardzo poprawia humor.
Acha..a tych wszystkich, którzy mają zamiar zostawić komentarz pod
artykułem typu… o boże znów ta dieta bezglutenowa, głupia moda, albo
coś w tym stylu, zapraszam do mojego artykułu dla
www.muscle-zone.pl
,
GLUTEN JEST DLA MNIE JAK KRYTONIT DLA SUPERMANA
Peace!! <3
zdrowy chrupiący chlebek bezglutenowy jaglano - kokosowy z tapioka
-
10 minut
Czas przygotowania:
-
35 minut
Czas gotowania:
-
Składniki:
- 4 szt jajek
- 3 łyżki masła ghee
- 1 szczypta soli
- 1/2 szkl mąki jaglanej
- 1/4 szkl mąki kokosowej
- 1/4 szkl mąki z tapioki
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej opcjonalnie
- 2 łyżecz. octu jabłkowego
- 1 łyżecz. proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Jajka z solą i masłem miksujemy.
- Dodajemy mąkę z octem, proszkiem do pieczenia (i gumą). Miksujemy na gładką masę.
- Przerzucamy masę do silikonowej formy.
- Pieczemy w 180 stopniach góra-dół przez 35 minut
Mogę zastąpić czymś mąkę z tapioki? Np. gryczaną?
lepiej byłoby pewnie skrobią typu ziemniaczaną, ale spróbuj , powinno wyjść.. a jak nie wyjdzie nie zabijaj 😉 i daj znać <3
ile taki chlebek może leżeć? chętnie bym upiekła (i zjadła :)), ale obawiam się, że nie zdążę zjeść całego zanim się zepsuje / zeschnie.
Świetnie napisany artykuł, mega przyjemnie się czytało – tylko oHydny powinno być 😉
Pozdrawiam 🙂
hehe dzięki, zaraz poprawię błąd:) 😀
Mam pytanie , gdzie pani kupiła taka silikonową formę?
w carrefour 🙂