przepis na chleb bez zakwasu i bez drożdży (bardzo prosty)

To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P

 

Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Dziś przedstawiam Wam przepis bez użycia zakwasu i drożdży, może być w wersji bezglutenowej (mąka jaglana  + mąka z cieciorki lub mąka ryżowa) lub z mąki razowej żytniej 2000. Oba pyszne. Możemy dodać do niego płatki drożdżowe, pomidory suszone, orzechy lub, jak ja, w mojej wersji, pestki słonecznika i dyni.

UWAGA chleb nie ma idealnego kształtu, nie rośnie jak chleb z glutenem. Ale jest smaczny , ma super makro i mi na tą chwilę zastępuje chlebek ze sklepu. Będę robić kolejne próby i może uda mi się wykonać bardziej idealny :).

Chlebek się nie kruszy. Fakt, że przez formę silikinową, troszeczkę mi się rozjechał na boki;P, ale i tak mimo to, nie rozwala się i wyszedł właściwie zwarty, tylko nie idealnie prostokątny. Najlepszą na to metodą będzie włożenie w przyszłości formy silikonowej w metalową o tym samym wymiarze!
Chlebek jest lekko wilgotny, a nie suchy jak większość kupnych fit chlebów! Już nigdy nie kupię gotowego chleba w sklepie! A ten na bank zagości na stałe w mojej kuchni:)
Polecam zjeść ciepły z masełkiem klarowanym lub orzechowym XD.

Chleb jest zrobiony na siemieniu lnianym oraz tylko 1 szklance mąki, dzięki czemu jedna kromka ma jedynie 10g węglowodanów. Wiem, że są różne opinie związane z pieczeniem na siemieniu lnianym lub dorzucaniu do tego pestek. Moim zdaniem jeśli ktoś jest zdrowy, nie pali, nie pije, ma aktywny tryb życia, pro zdrowotny, dba o odpowiedni stosunek omega 3 do omega 6, a od czasu do czasu zrobi sobie taki chlebek, to nie powinien popadać w paranoję.

Nie przedłużając.. Zapraszam do przepisu i nawołuje:
pieczcie chleby w domu, róbcie sami mąkę .
To zajmuje chwilę, a produkty  przechodzą mniejszą obróbkę, czyli jednym słowem my zyskujemy więcej.

Smacznego!

Jeszcze musi być sweet focia przed przepisem;P

I dłuuuugo oczekiwany przeze mnie – banan ( nie jadłam banana 4 miesiące!! Zresztą jak i chleba;P).
Chlebek na ciepło z masłem z nerkowców i bananem <3.

 

A poniżej przepis na chlebek:

Drukuj przepis

Chlebek o super makro

  • Czas przygotowania:
    10 minut
  • Czas gotowania:
    35 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje kromek

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni
  2. Zmiel w młynku siemie lniane i w całości zalej ciepłą przegotowaną wodą
  3. Do mąki dodaj żółtka, pestki, sól i siemię lniane z wodą, wszystko dokładnie zmieszaj.
  4. Ubijamy mikserem białka na sztywno, na koniec dodajemy proszek do pieczenia
  5. Białka dodajemy delikatnie do reszty masy, za pomocą łyżki mieszamy.
  6. Przelewamy masę do formy silikonowej, u mnie ma wymiary : 22x12 cm
  7. Na wierzch ciasta sypiemy pestki
  8. Pieczemy w piekarniku (program góra- dół) 35 minut

Uwagi:

Makro:

całość: 1141 kcal, B64g, T 60g, W 103 g, Bł 26,5g

UPDATE:

polecam Wam przepis na chlebek z kaszy jaglanej i quinoa. Można użyć samej kaszy jaglanej 🙂

40 odpowiedzi na “przepis na chleb bez zakwasu i bez drożdży (bardzo prosty)

  1. kk pisze:

    Kto do ciasta chlebowego dodaje jajka, proszek do pieczenia …. Toż to nie ciasto! Trudno sobie wyobrazić smak takiego chleba, ale nawet nie warto próbować.
    Chleb to: mąka, woda, sól, drożdże lub zakwas i dowolne ziarna …

    1. Karola Kocięda pisze:

      Jasne, zgadzam sie z Tobą / z Panią/Panem , po części. A dokładnie jeśli chodzi o chleb, że prawdziwy to ten z mąki np na zakwasie. Jednak ten mój przepis na chleb powstał, jak większość moich przepisów, dla osób które nie mogą jeść drożdży,chcą zrobić sami chleb przykładowo bez glutenu. Mają dietę na przykład ukierunkowaną pod zawody kulturystyczne (jak większość moich starych przepisów), gdzie potrzebują więcej aminokwasów egzogennych niz osoby nie trenujace:), albo dla osób które nie mogą spozywać fruktanów np zawartych w chlebie żytnim jednym z najsmaczniejszych dla mnie (osobiste odczucia, do których każdy ma prawo ;)).

      Co do smaku, jednak olbrzymia frekwencja robienia tego chleba i tagowania go na portalach społecznosciowych jako smaczny, pokazuje, ze są osoby, które z niego korzystają i są zadowolone. I w jakiś sposób pozwala na zrobienie w prosty sposób domowego chleba. Oczywiscie od tego czasu udało mi się udostępnić juz lepsze przepisy na chleb 🙂 Na przykład jaglany czy z batata , kto by pomyślał, prawda 🙂 Toż to nie prawdziwy chleb 🙂

      Nie jest to chleb dla każdego, a szczęśliwy ten co moze jeść wszystko. Niemniej nie rozumiem po co hejtować coś co nie jest dla danej jednostki „prawdziwym chlebem”, albo nie jest atrakcyjne. Przecież nikt tym chlebem ani nie zabija ani się nie truje, a przynosi wielu osobom szczęście:)

      Życzę wszystkiego dobrego i więcej wyrozumiałości dla innych 🙂

  2. Asik pisze:

    Jaka iloscia wody zalac to siemie? Pls 🙂

    1. Karola Kocięda pisze:

      Tak by przykryła siemie lniane 🙂 stosuje się proporcje 1:2 /1 łyżka siemie: 2 łyżki woda

  3. Aleksandra pisze:

    A czy zamiast siemienia lnianego można dać chia zmielone.. Bo nie mam teraz siemienia

    1. Karola Kocięda pisze:

      Tak, jasne:)

  4. Aleksandra pisze:

    A czy zamiast siemienia lnianego można dać chia zmielone.. Bo nie mam teraz siemienia

  5. haneska pisze:

    dzień dobry. czym można zastąpić siemię lniane? dziecko ma na nie nietolerancja …

    1. Karola Kocięda pisze:

      może lepiej zrobić zatem inny przepis na chleb, np ten, tu (jest babka jajowata), http://belikewonderwoman.pl/recipe/bezglutenowy-bialy-chleb-kaszy-jaglanej-quinoa-bez-jajek/ ? Niesttey w tym przepisie siemie jest dość istotne 🙁 pozdrawiam!
      P.S. Mogę spróbować jeszcze zrobić jakiś nowy przepis na chlebek dla synka:) czy jeszcze są jakieś pzreciwwskazania?

    2. Karola Kocięda pisze:

      Można spróbować zastąpić chia:)

  6. Uuuulll pisze:

    Chlebek jest świetny.Pieklam juz 2 razu.Uwazam jednak ze 1 łyżeczka soli to za duzo.byl za slony.drugim razem dalam pol łyżeczki i byl lepszy.Ja jednak piekłam bez proszku do pieczenia i wyszla.mi taka 1 foremka chleba

    1. Karola Kocięda pisze:

      Oo widzisz, każdy jednak ma inne preferencje smakowe:) Bardzo się cieszę , że Ci zasmakował <3

  7. Anonim pisze:

    Swietny przepis, Dziekuje

  8. Anonimowy pisze:

    Ja użyłam mąki gryczanej i migdałowej (pół na pół ) i też wyszedł pięknie 😀 mega pyszny jest <3

  9. Popełniłam wczoraj ten chlebek. Wyszedł delikatny i pyszny.

    1. bardzo sie ciesze 😀 <3

  10. Anonimowy pisze:

    "Bez użycia zakwasu i drożdży, może być w wersji bezglutenowej (mąka jaglana + mąka z cieciorki) lub z mąki razowej żytniej 2000. Oba pyszne." a skąd wiesz skoro jak sama stwierdziłaś upiekłaś go po raz pierwszy??

    1. Ponieważ w tych wersjach chlebek zrobiła moja mama. hehe mam nadzieję, ze za bardzo Cię nie trapił ten problem.. zagadka rozwiązana XD

  11. Anonimowy pisze:

    czy siemie lniane jest elementem niezbędnym? :p czy można je czymś zastąpić??

    1. tak, jest niezbędny. A dlaczego chcesz go ominąć?

    2. Anonimowy pisze:

      Przepraszam, dopiero zauważyłam odpowiedź! Chciałam wypróbować przepis ale w chwili pisania komenatarza nie posiadałam siemienia 'na stanie' 😛 szybko się jednak zaopatrzyłam i testowałam. Chleb świetny,mega przepis!! 🙂

  12. Ula Banana pisze:

    Wersja cieciorkowo-jaglana wyprobowana 🙂 Konsystencja taka mocno biszkoptowa, ale dobre 🙂
    Mam jednak jedno pytanie. Moj chlebek po przeliczeniu ma takie makro:
    14B 23W 12T

    Jak na moje oko dosc duzo w nim tluszczu (zoltek), choc niestety tlusto nie smauje 😛
    No i jesli przkladowo chce na posilek dostarczyc 40g wegli, to bazujac tylko na nim wyjdzie mi juz 20g tluszczu z samego chleba. Jak Ty to ogarnialas Karo?
    Pzdr i dzieki za kolejny super przepis.

  13. malpa19995 pisze:

    Czy siemie lniane musi być zmielone?

    1. tak, jak zalejesz je wodą musi się zrobić taki glut;P możesz kupić gotowe mielone lub zmiel w młynku do kawy:)

  14. Mniam, nigdy nie robiłam chleba 🙂

  15. Anonimowy pisze:

    Właśnie wyjęłam z piekarnika mój chlebek:) u mnie z ziołami prowansalskimi- rewelacja:) nie mogłam się oprzeć i już spróbowałam:) dziękuję za wszystkie wspaniałe przepisy:) pozdrawiam, Natalia

  16. Piotr Mikosik pisze:

    Super, w weekend wypróbuję – straaaasznie dawno chleba nie jadłem. Fajnie, że nie tylko słodkości na blogu się pojawiają 🙂

    1. Ja właśnie też, ale teraz nadrabiam:) dziś upiekłam kolejny. Tamten starczył mi na 3 dni i cały czas był pyszny szok! Trzymałam go zawiniętego w lnianej serwetce, którą widać na zdjęciu

    2. Piotr Mikosik pisze:

      Był pyszny, wystarczył tylko na 2 dni 😀

  17. Anonimowy pisze:

    No wlasnie, poniedziałkowe 'do kawy' to juz tradycja 🙁

    1. Bardzo mi miło to słyszeć:) już niedługo będę miała sprawny laptop i nie będzie opóźnień:)

  18. Anonimowy pisze:

    Musze wypróbować:)))Ile kAwalkow Ci wyszło?

    1. 10 z chlebka nie takich cienkich nawet:) a jeszcze z tej masy zrobiłam dwie buły duże a la pity 🙂

    2. Anonimowy pisze:

      Super:) to zrobię jeszcze w tym tygodniu;). A mozna zastąpić mąkę z cieciorki jakas inna bezglutenowa np. Ryżowa albo dac tylko mąkę jaglana?

    3. Dziś upiekłam z mąką ryżową tylko, pycha:) takżee można:D

    4. Anonimowy pisze:

      Super, dziekuje:))))

    5. el madziana pisze:

      Karola, mam pytanie o tę wersję z mąką ryżową – czy to była mąka z ryżu brązowego?

  19. Anonimowy pisze:

    zgłaszam reklamację – gdzie poniedziałkowe "Do kawy" ? 😀

    1. Jest wtorkowe:D przepraszam za zwłokę:*

Pozostaw odpowiedź Monika Grobelna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy