Jagodowe brownie ze spodem z kalafiora i platkow owsianych

Obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają stężenie cukru we krwi. Mają właściwości bakteriobójcze i stosuje się je w zatruciach pokarmowych. Działają przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, łagodzą bóle żołądka i nudności, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii. Wychwytują w organizmie wszystkie toksyny oraz korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia. Ponadto są dobrym źródłem witaminy C.

Mowa oczywiście o jagodach.
Ten magiczny owoc, jest dla nas, osób trenujących,  bardzo pożądanym produktem, szczególnie jeśli chodzi o dostarczanie witaminy C, która jest niedoceniana, a powinniśmy ją regularnie spożywać, ponieważ nie ma możliwości magazynowania jej w organizmie.

Bierze ona udział w kilkuset procesach zachodzących w organizmie, a najważniejsze dla nas są:
– produkcja kolagenu – regenerują się stawy, ścięgna, więzadła, skóra
– wytwarzanie tlenku azotu – wspiera ten proces poprzez zwalczanie wolnych rodników, jest bardzo dobrym antyoksydantem
– przeciwdziała destrukcyjnemu wpływowi stresu
– redukcja tkanki tłuszczowej poprzez wspieranie syntezy karnityny.

Dzisiejsze ciasto zawiera dużo witaminy C, dzięki użyciu w nim jagód i soku z cytryny. Właściwości zostają, bo ciasto jest w formie raw. Nie wymaga pieczenia i najlepiej zrobić je dzień wcześniej, by przeleżało całą noc w lodówce. Składa się z dwóch warstw: kakaowego spodu – brownie oraz warstwy wierzchniej – właśnie jagodowej.

To co potrzebujemy to:

jagody, o tej porze to chyba tylko mrożonki wchodzą w grę,
olej kokosowy
kalafior, surowy bądź mrożony, z którego robimy krem, tak jak w przepisie na lody, ale kalafior nie musi być zimny
mąkę owsianą (lub zmielone płatki owsiane)
kakao
ekstrakt waniliowy
migdały- płatki
cytrynę
słodzik

Dokładne proporcje znajdziecie w przepisie pod kotami:)
Smacznego!

img_6434 img_6435 img_6438 img_6439 img_6440 img_6511 img_6646 img_6647

 

22-03-2015-1

23 odpowiedzi na “Jagodowe brownie ze spodem z kalafiora i platkow owsianych

  1. Anonimowy pisze:

    Witam 🙂 Czy odżywke bialkowa mozna dodac do spodu :>? I jaka ilosc proponujesz:>?

  2. Aneta Pawlik pisze:

    Trafiłam tu z Google i tytuł kompletnie rozwalił system. Niezwykłe połączenie!

  3. Anonimowy pisze:

    A można wiedzieć jakiej aplikacji używasz do przechowywania przepisów?

    1. Jasne, Moleskine na IPad

  4. Piotr Mikosik pisze:

    Wypróbowane, bardzo smaczne, tylko niestety maziowate. Myślisz, że to kwestia włożenia ciasta do formy silikonowej zamiast zwykłej formy?

    1. Tak! Nie chłodzi sie ciasta w silikonach 🙂 bo silikonowe formy nie trzymają gęstych mas. Moje ciasto wyszło stałe, nie rozwala sie, nie bylo miziowate:) następnym razem zrob w blaszce:) silikonowe formy są lepsze do pieczenia .

    2. Piotr Mikosik pisze:

      Wielkie dzięki! Będę robił na Święta dla rodziny, więc tym razem nie może być skuchy ;P

    3. Daj znać, bo sama aż sie stresuje XP

  5. Piotr Mikosik pisze:

    Wygląda rewelacyjne, wieczorem spróbuję, ale w wersji truskawkowej 🙂

  6. Anonimowy pisze:

    Kurcze cos zrobilam nie tak chyba -( u mnie wyszlo takie dziwne ;-( zrobilam wg przepisu i spod wyszedl mi cieniutki a zrobilam z tej porcji co podalas Karolina.dodam, ze wyszla mi mala keksowka;-(. Moze jaies wieksze proporcje? Moze podwojone? W smaku jest fajne choc przewaza smak kakao. Cos chyba nie tak zrobilam. Mozecie cos podpowiedziec?

    1. No moja keksówka też nie jest za duza , ok 20×13 cm (z pamieci piszę wiec potwierdze. Na orzyszłość, napiszę rozmiar formy:) Jeżeli chcesz podwójną porcje zrób więcej:) Ja właśnie ze względu na grubszy spód zrobiłam ciasto w mniejszej formie. Ja daję Wam często inspiracje, proporcje, które przecież możecie przemnażać:) Ja na redukcji nie mogę robić wiekszych ciast;)

  7. Anonimowy pisze:

    Zrobione :)) Idealne na jutrzejsze II sniadanie :* Dziekuje Bardzo za przepis ! I chce powiedziec ze uwielbiam Twojego bloga to juz kolejny przepis ktory wyprobowalam i bardzo przypadl mi do gustu 🙂 Tak trzymaj

    1. dziękuje:):* bardzo sie ciesze:)

  8. Anonimowy pisze:

    zrobiłam wczoraj – zamiast jagod dałam truskawki i muszę przyznać że jest mega pyszne! Dzięki z przepis.pozdrawiam
    asia

    1. Super!! Też zrobię truskawkową wersję, nawet o tym myślałam:)

  9. spokow pisze:

    Czy tylko ja mam ciągle problem z przeczytaniem przepisów? 😀 Ta czcionka w skłądnikach jest tragiczna! Ale nic, pomęcze sie i do wieczora odczytam a póki co wyjęłam z zamrażarki kalafior i bede robić lody na deser 😉
    Ostatnio robiłam bezy i były super. Raz mi się białko nie ubiło do końca i upiekły się płaskie białkowe ciasteczka ale tez byly super. Jak lody mi wyjdą to już zawsze pozostane na diecie redukcyjnej ;p

    1. Cześć! Dzięki, ze zwróciłaś uwagę, bo rzeczywiście coś jest nie tak z rozdzielczością przy tym przepisie. Czy jeszcze przy którymś jest taki problem? Zobacz jak Ci się wyświetlają np pancaki ze szpinakiem (belikewonderwoman.blogspot.com/2015/03/przepis-na-perfekcyjne-sniadanie.html), będę wdzięczna. Chce porównać. Jak bedę w domu, to podmienie ten przepis. Choć już jedna osoba się doczytała;P, ale u mnie też pikseloza się robi:( Jeszcze raz dzięki!

  10. Chyba się minęłaś z powołaniem 😛
    A swoją drogą to jakoś nie mogę sobie wyobrazić smaku tego kalafiora z Twoich przepisów. Dlatego z ciekawości, w piątek, powstaną te brownie 😉

    1. Haha:) Jeśli uczyłam się 5 lat projektowania i konstruowania budynków, to jaki problem może być z ciastem;P 😉 Spróbuj koniecznie lodów z kalafiora.. będziesz zaskoczony. Biedrowy kalafior mrożony 2,29:D, wystarczy 200g, odmrażasz trochę (niech poleży z godzinkę w cieple, bądź jak jesteś niecierpliwy zalej na chwilę wrzątkiem (nie straci zimna, a łatwiej będzie zblendować), bądź jak masz np thermomix to w ogóle da sobie radę z zamrożonym kalafiorem. Dodajesz miarkę 15g odżywki dowolny smak, u mnie ciastko albo wanilia, łyżkę kakao najlepiej niskotłuszczowego, słodzik. Blendujesz razem i jesz:) Konsystencja gęsta jak lody:) Nikt nie wierzy, ze dobre póki nie spróbuje;) W brownie kalafiora w ogóle nie czuć:) można za to podbić smak spodu dodając czekoladową odżywkę.

    1. Muszę przyznać nieskromnie, jest przepyszne, ja je dziś robię znowu. Przez ostatnie trzy dni jadłam je po dwa kawałki na śniadanie wraz z omletem:) resztę zjedli znajomi:)

  11. Anka Anka pisze:

    Kolejne pyszności do wypróbowania 🙂 Podziwiam Cię za tyleeee pomysłów kulinarnych :)))

    1. dziękuję bardzo:) Powiem Ci trochę nieskromnie, że to ciasto bardzo mi podpasowało, ten smak połączenia czekolady i jagód z delikatnym posmakiem cytryny, jestem taka dumna z tego przepisu. Przez ostatnie 4 dni jadłam je po dwa kawałki na śniadanie wraz z omletem:) A waga idzie w dół:) Uwielbiam moją dietę;P Pozdrawiam miłego dnia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy