Tarta fit z ciecierzycy (bez mąki)

Gdy pierwszy raz robiłam spód tej tarty, byłam bardzo sceptyczna. Ciasto bez mąki ? Ok, robię słodycze z fasoli, buraka albo ciastka z dyni, ale konsystencja ich jest bardziej sernikowata. A tu mówimy o stabilnym spodzie podtrzymującym ciężką masę.

Byłam w mega szoku jak po zaledwie 15 minutach w piekarniku,  ciecierzycowa breja stwardniała na okrągłej formie..wooow. Tarta z warzyw:) I nie trzeba ciasta obciążać sucha fasola by nie wyrosło w piekarniku;p
No okej, mamy więc produkt bez użycia mąki, czyli węgli, praktycznie wydawałoby się samo białko, z jajek no i naszego strączka… bo większość osób jednak w cieciorce widzi głownie źródło białka, nie węglowodanów. A jednak warzywa strączkowe mają ich dosyć dużo,w porównaniu do innych warzyw, w stosunku białko węgle proporcje są 1:2. Trochę lipa. W takim razie po co sprawdzoną mąkę zastępować kolejnym węglem? Otóż sens jest duży i przedstawię go Wam w punktach:

1. Ciecierzyca ( jak i większość strączków) ma niski indeks glikemiczny (IG 30), a zawarty w niej błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi i obniża wchłanianie węgli. Większość mąk ig ma wyższe, no i jeszcze ten gluten;) Ok, wiem, że niektórzy mogą i do strączków się przyczepić, ale uważam, że jedzone w umiarze dla osób, które nie mają na nie przeciwskazań, nie będą szkodliwe.
2. Ma bardzo dużą ilość białka, W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest jego aż 8,86 g
3. Zawiera spore ilości błonnika, bo aż 7,6 g/100 g. A błonnik są to węglowodany, które nie są trawione w organizmie,, do tego mają korzystny wpływ na cały proces trawienia. Także zmniejsza się nam ilość węglowodanów przyswajalnych przez nasz organizm (Diabetycy do obliczenia wartości energetycznej produktu  używają TYLKO węglowodanów przyswajalnych).

Węglowodany przyswajalne = Węglowodany całkowite – Błonnik
4. Zapobiega zaparciom , ale uwaga! może powodować wzdęcia 😉 . Jednak jest na to sposób i zamiast kupować cieciorkę w puszce, ,mozecie kupić suchy produkt i przed ugotowaniem moczyć przez 12h w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. To pomoże:)
5. Haha.. jest afrodyzjakiem 🙂 .. (A przed chwilą pisałam o wzdęciach..;p)
Podsumowując: wbrew powszechnym opiniom ciecierzyca, pomimo, że nie jest niskokaloryczna (164 kcal/100 g po ugotowaniu),  w rozsądnych ilościach, może wspierać redukcję. Zawarty w ciecierzycy błonnik wydłuża czas żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości, które utrzymuje się przez długi czas.. Ciecierzyca zawiera również witaminy z grupy B i magnez – substancje regulujące pracę układu nerwowego, które pozwolą przetrwać nam kryzys podczas redukowania;p ;). Zatem robimy poniższy przepis, wliczamy makro (węgle) i podajemy na kolacje drugiej połówce;p

13 odpowiedzi na “ Tarta fit z ciecierzycy (bez mąki)

  1. Karolina Kocięda pisze:

    Dziękuję, muszę zapytać osobę, która mi zrobiła stronę:)

    Odpowiedz
  2. Maddalena pisze:

    Jakiego programu uzywasz do edycji przepisow? Bardzo przejrzyste z efektownym wygladem ?

    Odpowiedz
    1. Karolina Kocięda pisze:

      Dziękuję, muszę zapytać osobę, która mi zrobiła stronę:)

      Odpowiedz
  3. Karolina Jachimowicz Healthy pisze:

    Jutro próbuję zrobić 🙂

    Odpowiedz
  4. malva pisze:

    ok dzieki 😉 a wliczasz same wegle z warzyw czy bialko tez? bo czytalam, ze bialek z produktow roslinnych nie powinno sie wliczac ale skoro cieciorka czy fasola maja go sporo to juz zwatpilam..

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Ze strączków wyjątkowo liczę, bo tak jak mówisz jest tam jego dużo. Wegetarianie/weganie bazują na tym białku. Ja dziś zrobiłam brownie z fasoli, w cieście (gdzie użyłam 240g fasoli) jest 28g W i 18 g B, to duże wartości, których myślę, że nie ma co pomijać.

      Odpowiedz
    2. malva pisze:

      dziękuję Ci bardzo za odpowiedź 😉 bo właśnie ostatnio wliczyłam a nie byłam pewna czy powinnam ale tak jak mówisz wartości są spore w porównaniu do innych warzyw

      Odpowiedz
  5. malva pisze:

    mam do Ciebie pytanko 😉 czy wliczasz węgle z warzyw do makro czy nie?

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      wliczam już, szczególnie ze strączków. Wcześniej tego nie robiłam, ale teraz osiągam lepsze efekty, jak to kontroluje.

      Odpowiedz
  6. Beata pisze:

    ostatnio zrobiłam spód z awocado, mąki owsianej i jajka – myślałam, że to niemożliwe a jednak wyszło idealnie 😀
    muszę wypróbować z cieciorki 🙂

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Super pomysł, też spróbuję!:)

      Odpowiedz
  7. Michalina aaa pisze:

    tarta też już wypróbowana 😉 szpinak w idealnej konsystencji, super przepis

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Dziękuję:) I zapraszam po kolejne przepisy:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy