Tofinki
Porcje
14sztuk
Porcje
14sztuk
Składniki
Tofinki
Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
  • 100g czekolady 90%(opcjonalnie)
  • 1/4szkl ksylitoludo połączenia z gorzką czekoladą 90%, przy czekoladach z mniejszą zawartością kakowca dodaj mniej słodzidła
Sposób przygotowania
  1. Ja przygotowałam sobie formę silikonową w kształcie prostokąta.
  2. Poszatkuj drobno orzechy.
  3. Rozpuść w rondelku masło, podgrzej je z trzy minuty, po czym nie zdejmując rondelka z płyty, dodaj orzechy. Zamieszaj i zagotuj masę przez kolejne 4 minuty.
  4. Dodaj 5 łyżek śmietanki kokosowej oraz ksylitol, zmieszaj na jednolita masę i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut co chwilę mieszając.
  5. Jeśli masa nie stała się gęsta, można na chwilę zwiększyć moc płyty i ciągle mieszając – podgrzewać. Masa i tak stężeje po ostygnięciu.
  6. Gdy masa przestygnie, zamieszaj ją i przelej do formy. Wstaw do zamrażalnika na min. godzinkę , jeśli chcesz pokryć ją czekoladą, albo na całą noc, przed podaniem.
  7. Czekoladę ze słodzidłem na polewę rozpuść wcześniej w kąpieli wodnej. Gdy lekko wystygnie, polej nią warstwę toffi.
  8. Wyjmij blok po godzinie i pokrój na kawałki. Wstaw do lodówki na noc.
Inne informacje

Forma silikonowa prostokątna 24×14 cm