Tiramisu bez glutenu, bez nabiału i bez cukru (dla alergików)
Porcje
10kawałków
Porcje
10kawałków
Składniki
Krem
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Przygotuj formę okrągłą o średnicy ok 22cm, wyłóż jej dno ( u mnie wyjmowalne) papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. UWAGA: jeśli masz dwie takie same formy to przygotuj dwie. Ja nie mam, więc muszę dwukrotnie piec ciasto w tej samej formie. Nasze ciasto składa się z 4 warstw: dwóch ciastowych i dwóch kremowych.
  2. Rozpuść w rondelku masło. Odstaw do wystygnięcia.
  3. W dużej misce zmieszaj razem mąki i ksylitol. Dodaj jajka, po czym dynamicznie mieszając łyżką, połącz składniki.
  4. Dodaj rozpuszczone masło. Dalej mieszaj energicznie. Dodaj likier, zmieszaj.
  5. Przykryj ciasto folią i wstaw na MINIMUM godzinkę do lodówki.
  6. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
  7. Ciasto podziel na dwie części i pierwszą wyłóż formę. Piecz 12 minut do zarumienienia. Ciasto jest dość cienkie, więc bądź ostrożny przy jego wyciąganiu. Ostudź ciasto na kratownicy. W międzyczasie wstaw kolejną warstwę ciasta do pieczenia. Nie musisz wyjmować drugiego ciasta z formy. Ostudź je i na nie nałożysz krem.
Krem
  1. Nerkowce, wcześniej namoczone w wodzie, zblenduj na gładką masę. Dodaj ksylitol, amaretto, zmiksuj mikserem. Następnie dodaj stopniowo zaparzone ale ostudzone espresso. Zmiksuj na gęsty krem. Konsystencja musi być gesta.
  2. Podziel krem na dwie części. Do pierwszej dodaj kakao, zmiksuj.
  3. Warstwę kremu z kakao połóż na pierwszym spodzie ciasta. Przykryj drugim spodem
  4. Na wierzch nałóż druga część kremu bez kakao. Ciasto udekoruj, np starkowaną czekoladą lub kakao, wstaw do lodówki na minimum 5h a najlepiej na noc.
  5. Ciasto trzymamy w lodówce.