Tęczowe „bounty”
Porcje
12sztuk
Porcje
12sztuk
Składniki
baza do batoników (dzielimy ją później na trzy części)
barwniki
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
  1. W misce zmieszaj razem wszystkie składniki na bazę. Masa powinna być gęsta.
  2. Rozdziel masę na trzy miseczki
  3. Jagody zagotuj z ksylitolem aż do wrzenia. Rozgnieć je widelcem i dodaj do masy kokosowej w pierwszej miseczce,
  4. Do pozostałych dwóch dodaj kolejne dwa barwniki. Do jednej – kurkumę. Do drugiej- wiśnie, rozgnieć je w masie widelcem. Kiedy puści sok i zabarwi na różowo masę, nadmiar owoca możesz wyjąć z miseczki i zjeść później 🙂
  5. Trzy kolory masy ostrożnie zmieszaj w przygotowanej wcześniej formie. Ja użyłam prostokątną silikonową. Chcemy uzyskać efekt trzy-kolorowej masy, a nie jednego koloru 😉
  6. Rozprowadź równomiernie masę po formie. Wstaw ją do zamrażalnika na minimum 1 h.
  7. Przed wyjęciem zamrożonej masy, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z ksylitolem.
  8. Kolorową masę pokrój na małe kawałki, po czym każdy oblej masą czekoladową. Ja część zostawiłam bez polewy 🙂
  9. Kolorowe bounty wstaw do lodówki aż czekolada stwardnieje 🙂