Tarta orzechowa LOW CARB z białą czekoladą (bez glutenu)
Porcje Czas przygotowania
10 10minut
Czas oczekiwania
1noc
Porcje Czas przygotowania
10 10minut
Czas oczekiwania
1noc
Składniki
SPÓD
KREM
DEKORACJE
  • garść orzechów( u mnie migdały, nerkowce, laskowe, brazylijskie)
BIAŁA CZEKOLADA
Sposób przygotowania
Spód
  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Rozpuść masło, dodaj jajka, słodzik, sól i zmiksuj wszystko mikserem. Dodaj mąkę i dalej miksuj, aż powstanie bardzo gęsta masa.
  3. Rozłóż równomiernie masę na spód tarty. Ja użyłam o średnicy 22 cm o wyjmowanym spodzie. Dla bezpieczeństwa warto posmarować tłuszczem formę.
  4. Spód wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu wystudź.
Krem
  1. Śmietankę kokosową zmiksuj z masłem orzechowym oraz pozostałymi składnikami.
  2. Przelej krem na wystudzony spód i wstaw do lodówki na min 1 h zanim zaczniesz dekorować.
  3. W międzyczasie poszatkuj orzechy oraz przygotuj czekoladę.
Czekolada
  1. Rozpuść w rondelku tłuszcz kakaowy , dodaj śmietankę, masło orzechowe, słodzik i odżywkę białkową.
  2. Chwilę podgrzewaj na bardzo małym ogniu , przy tym mieszając masę intensywnie.
  3. Wystudź płynną czekoladę, można wstawić na pół h do lodówki.
  4. Na koniec przybierz tartę orzechami oraz polej na nią białą czekoladę. UWAGA:Ja dodatkowo wykonałam z naszej czekolady tabliczkę czekolady ( zamroziłam ją w prostokątnej silikonowej formie), oraz gwiazdki (mam formę silikonową w kształcie małych gwiazdek). Tabliczkę poszatkowałam na długie paski, którymi przyozdobiłam krem, plus dorzuciłam kilka gwiazdek:)
  5. Tartę wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc (minimum 5h) lub można też przed podaniem zamrozić z 2 h.
Inne informacje

Użyłam spód do tarty  o średnicy 22 cm o wyjmowanym spodzie

Makro:

Sama tarta bez orzechów, białej czekolady (i bez liczenia słodzika) 2230 kcal, B 54,6g, W 77g, T186g ,

1 kawałek (z 10 szt): 223 kcal, 5gB, 7,7g W, 18,6g T