Rolada migdałowa low carb z kremem kokosowym (bez glutenu, bez cukru, bez mleka)
Porcje Czas przygotowania
12porcji 15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
12minut 1noc
Porcje Czas przygotowania
12porcji 15minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
12minut 1noc
Składniki
Ciasto
Krem
  • 1puszka śmietanki kokosowejlub stała część mleczka kokosowego z dwóch puszek (ok 300-400ml)
  • ksylitolilość wg uznania, u mnie 4 łyżki
Sposób przygotowania
  1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni, góra-dół. Przygotuj blaszkę o wymiarach 28x43cm, przykryj dokładnie papierem do pieczenia, posmaruj tłuszczem
  2. W misce zmieszaj suche składniki: mąkę migdałową, z zmielonym ksylitolem, kakao, żelatyną i przyprawami (cynamon, piernikową)
  3. W drugiej misce – dodaj żółtka, 2 łyżki ksylitolu, po czym zmiksuj mikserem aż masa stanie się jasno żółta (zgaszona żółć)
  4. W trzeciej misce dodaj białka i 2 łyżki ksylitolu. Umyj mikser i ubij białka z ksylitolem i szczyptą soli na sztywną pianę.
  5. Delikatnie dodaj żółtka do piany z białek, ostrożnie zmieszaj łyżką na jednolitą masę.
  6. Powstałą płynną masę przelej do składników suchych. Zmieszaj delikatnie łyżką. Dokładnie, tak by wszystko razem połączyć, a na dnie by nie została mąka.
  7. Gęstą masę przełóż na blaszkę, rozprowadź równomiernie szpatulą. Piecz do 12 minut na środkowej prowadnicy. Aż do suchego patyczka.
  8. Wyjmij ciasto do ostudzenia. Jednak wpierw nożem przejedź przez wszystkie krawędzie ciasta, by je odseparować od papieru. Połóż na ciasto kolejny kawałek papieru do pieczenia, zakrywając je w całości. Połóż kolejną blaszkę lub tackę o podobnej wielkości co blaszka (da się też bez). Przewróć ciasto na drugą stronę, przekładając na drugi papier, Teraz to co było spodem ciasta, będzie środkiem rolady, który wysmarujemy kremem.
  9. Zostaw ciasto na około pół godziny do ostygnięcia. Po tym czasie ubij krem ze śmietanki z ksylitolem.
  10. Rozprowadź krem na cieście. Zwiń go w rolkę, uzyskując efekt jak na zdjęciu. Ciasto wstaw na noc lub kilka godzin do lodówki. Jeśli masz ochotę udekoruj je przed wstawieniem do lodówki masą czekoladową, powstałą z kąpieli wodnej. Możesz wykonać paseczki, bądź pokryć w całości 🙂 Na zdjęciach możesz zobaczyć obie wersje. Można też roladę zostawić w wersji soute lub pokryć lukierem (przepis na fit lukier na blogu).
Inne informacje

POMOCNIK:

1 szklanka mąki migdałowej = 115g

potrzebne:

blaszka wymiary 28x43cm (standardowa do piekarnika o szer. 60cm)

papier do pieczenia, tłuszcz do wysmarowania

Makro:

Całe ciasto (bez czekolady, z erytrolem):