Kochani,
ze względów na problemy techniczne, przepis wrzucam dopiero dziś:)
Odzyskałam laptop, a że zaraz biegnę na szkolenie Centrum Szkoleń Sportowych, to dziś post umieszczę w postaci samego przepisu 🙂 Wybaczcie!
I wrzucajcie na Instagrama i facebooka zdjęcia ptysiów! Ja je udostępnię u siebie na Instastories <3
Miłego dnia!
P.S. Wszystkie składniki oprócz skrobi ziemniaczanej są ze sklepu fitness-food.pl , a na hasło WONDERWOMAN macie zniżkę! Więc nie dość, ze przyjeżdża do domku, to jeszcze taniej:)
ptysie (bez glutenu, bez cukru, bez laktozy)
- Czas przygotowania:
- Czas gotowania:
- Czas oczekiwania:
Składniki:
- Ciasto
- 100 g mąka ryżowa
- 60 g mąka ziemniaczana w sklepie osiedlowym za 1,9zł 🙂
- 40 g tapioka / skrobia kukurydziana
- 100 g masła klarowanego ghee
- 100 ml mleka roślinnego u mnie ryżowo-kokosowe
- 150 ml wody
- 3 łyżki ksylitolu
- 4 duże jajka L
- 1/4 łyżecz proszku do pieczenia bez glutenu
- szczypta soli
- Krem ( u mnie ze śmietanki kokosowej, ale możesz zrobić dowolny przepis z mascarpone, ze zwykłej śmietany kremówki)
- 400 g śmietanki kokosowej ja polecam Real Thai Coconut Cream! Ewentualnie musisz użyć stałej części mleczka koko, po dobie stania w lodówce
- erytrol, ksylitol u mnie na oko, ale można spróbować masy
- owoce do dekoracji
- puder z ksylitolu do posypania

Przygotowanie:
- Mleko, masło, wodę doprowadzić do wrzenia w garnku o grubym dnie.
- Dodajemy mąkę, proszek, mieszając energicznie aby powstała jednolita masa zaczęła odchodzić od garnka. Gotujemy dosłownie chwilkę i zdejmujemy z płyty.
- Przekładamy ciasto do miski, dodajemy ksylitol oraz jajko, jedno po drugim i miksujemy . Odstawiamy ciasto na 30 minut.
- Nagrzewamy piekarnik na 220 stopni celcjusza. Na dno piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne z wodą.
- Podłużną blaszkę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nim równe kółka ok 7 cm średnicy (ja odrysowałam szklankę). Zostaw pomiędzy kółeczkami przestrzeń na około 1,5 cm.
- Do rękawa cukierniczego przełóż ciasto i na kółeczkach wyciskaj ciasto , zacznij od wypełnienia spodu, a później idź spiralą w górę. Można też nakładać łyżką.
- Nasze ptysie pieczemy ok 25-0 minut aż zbrązowieją. Środkowa półka w piekarniku.
- Ptysie pozostawiamy do wystygnięcia. Jak w pełni wystygną, przekrajamy na pół, by umieścić w nich krem oraz dowolne dekoracje. Ja krem wykonałam ze zmiksowanego na sztywno kremu kokosowego z ksylitolem. Na koniec ptysie posyp pudrem z ksylitolu (zmiel ksylitol w młynku do kawy) Smacznego!!!
Uwagi:
Najlepiej użyć rękawa cukierniczego
Papieru do pieczenia