ptysie (bez glutenu, bez cukru, bez laktozy)

Kochani,

ze względów na problemy techniczne, przepis wrzucam dopiero dziś:)

Odzyskałam laptop, a że zaraz biegnę na szkolenie Centrum Szkoleń Sportowych, to dziś post umieszczę w postaci samego przepisu 🙂 Wybaczcie!

I wrzucajcie na Instagrama i facebooka zdjęcia ptysiów! Ja je udostępnię u siebie na Instastories <3

Miłego dnia!

P.S. Wszystkie składniki oprócz skrobi ziemniaczanej są ze sklepu fitness-food.pl , a na hasło WONDERWOMAN macie zniżkę! Więc nie dość, ze przyjeżdża do domku, to jeszcze taniej:)


Drukuj przepis

ptysie (bez glutenu, bez cukru, bez laktozy)

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje sztuk

Przygotowanie:

  1. Mleko, masło, wodę doprowadzić do wrzenia w garnku o grubym dnie.
  2. Dodajemy mąkę, proszek, mieszając energicznie aby powstała jednolita masa zaczęła odchodzić od garnka. Gotujemy dosłownie chwilkę i zdejmujemy z płyty.
  3. Przekładamy ciasto do miski, dodajemy ksylitol oraz jajko, jedno po drugim i miksujemy . Odstawiamy ciasto na 30 minut.
  4. Nagrzewamy piekarnik na 220 stopni celcjusza. Na dno piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne z wodą.
  5. Podłużną blaszkę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nim równe kółka ok 7 cm średnicy (ja odrysowałam szklankę). Zostaw pomiędzy kółeczkami przestrzeń na około 1,5 cm.
  6. Do rękawa cukierniczego przełóż ciasto i na kółeczkach wyciskaj ciasto , zacznij od wypełnienia spodu, a później idź spiralą w górę. Można też nakładać łyżką.
  7. Nasze ptysie pieczemy ok 25-0 minut aż zbrązowieją. Środkowa półka w piekarniku.
  8. Ptysie pozostawiamy do wystygnięcia. Jak w pełni wystygną, przekrajamy na pół, by umieścić w nich krem oraz dowolne dekoracje. Ja krem wykonałam ze zmiksowanego na sztywno kremu kokosowego z ksylitolem. Na koniec ptysie posyp pudrem z ksylitolu (zmiel ksylitol w młynku do kawy) Smacznego!!!

Uwagi:

Najlepiej użyć rękawa cukierniczego

Papieru do pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy