Tyle dostałam próśb o przepis na proste ciasto „do kawy” low carb, że w końcu postanowiłam podjąć się tego zadania.
Sama, jak nie byłam na ketozie i jadłam dużo więcej węglowodanów, lubiłam od czasu do czasu zrobić sobie słodkie ciasto a la drożdżówka do kawy :). Teraz nie jest już to takie proste, szczególnie, że większość dobrych zamienników nisko-węglowodanowych wymaga użycia mąki migdałowej, której wolałabym nie nadużywać w wypiekach ze względu na utlenianie kwasów tłuszczowych.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis przypadnie Wam i Waszym kubkom smakowym do gustu:)
Proszę przed wyjęciem ciasta zróbcie test suchego patyczka, bo widzę, że piekarnik piekarnikowi nie równy. Jak czasami robię moje przepisy w innych piekarnikach, np będąc u kogoś w gościnie, obserwuje, że czasami ciasto potrzebuje więcej czasu by doszło. Również od Was otrzymuję często różne uwagi zwrotne, za co jestem bardzo wdzięczna. Wiem, które ciasta wychodzą wszystkim niezależnie od sprzętu , produktów, a z którymi jest większy problem. Zawsze przed wyjęciem z pieca wypieku wbijcie w ciacho patyczek szaszłykowy lub wykałaczkę i sprawdźcie czy wyjdzie suchy czy z wnętrznościami:).
A tymczasem zapraszam Was po przepis, do którego użyłam jedynie:
- mąki kokosowej
- jajek
- masła ghee (klarowane)
- erytrol
- dodatków:
- owoców : jagód – świeżych , ostatków przywiezionych ze Świeradowa, bo w tym roku w Warszawie nie było jagód:( ALE warto ewentualnie wykorzystać mrożone, dzięki czemu wrzucając mrożone kuleczki do ciasta nie zabarwią ciasta na niebiesko, mi to nie przeszkadzało więc wrzuciłam nie zamrożone. Pamiętajcie, ze jagody oprócz tego, że mają bardzo mało węglowodanów, zawierają delfinidynę- jeden z najlepszych antyoksydantów!
- odżywki białkowej wegańskiej 2 miarki (opcjonalne) , użyłam Womens Best waniliowej
- liofizowanych malin , które są super, bo nie zabarwiają ciasta 🙂
O ile słowo liofilizacja brzmi strasznie, to ten proces technologiczny, polegający na suszeniu sublimacyjnym jest procesem technologicznym, w trakcie którego z zamrożonego produktu usuwa się wodę. Liofilizaty są lżejsze, mniejsze niż ich konwencjonalne odpowiedniki, więc znakomicie nadają się do tego by je ze sobą zabrać na dłuższą wyprawę, chociażby w góry. W zasadzie każdy produkt żywnościowy można poddać liofilizacji, o ile zawiera on w składzie wodę i składniki zaliczane do tzw. suchej substancji (B,T,W). Niewiele osób wie jednak, że przy tym wszystkim zachowują wysoką wartość odżywczą! Nic dziwnego, że są na wysoką skalę wykorzystywane przez wojsko oraz NASA :). Moje ukochane Beef jerky to też produkt liofizowany:)
Owoce liofizowane kupuję razem z pozostałymi produktami oraz probiotykami w fitness-food.pl 🙂
„Daaaaaj malinkę”
Warto jeszcze na koniec dodać, że ciasto świetnie smakuje następnego dnia! To jest dość charakterystyczne dla tego typu ciast, które nazywam „gąbką” 🙂
Proste ciasto do kawy LOW CARB (bez mąki migdałowej!)
-
10 minut
Czas przygotowania:
-
40 minut
Czas gotowania:
-
Składniki:
- 50 g mąki kokosowej
- 100 g masła ghee (klarowanego, bądź kto może zwykłego)
- 20 g odżywki białkowej roślinnej u mnie smak waniliowy (opcjonalnie, ale polecam dla lepszej konsystencji oraz walorów smakowych)
- 40 g erytrolu można dać więcej bo wyszło delikatnie słodkie
- 1 łyżecz. proszku do pieczenia bez glutenu
- 8 szt jaj
- jagody, maliny świeże lub liofizowane
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni, przygotuj środkowy poziom pod formę.
- Rozpuść masło w rondelku
- Mikserem połącz razem masło, mąkę, słodzidło, proszek do pieczenia oraz odżywkę (jeśli używasz).
- UWAGA: Ciągle miksując masę, dodawaj powoli jajko po jajku. Mając mikser ręczny jak ja, przyda się pomocna ręka do miksowania:) Ja użyłam Mariusza:) Ale jeśli macie robot kuchenny, można sobie poradzić samemu:)
- Do masy dodaj ulubione dodatki. U mnie są to świeże jagody* oraz liofizowane maliny
- Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut. Piecz do suchego patyczka.
Uwagi:
Forma silikonowa 23x14cm, włożona w metalową formę o tych samych gabarytach (by ciasto się nie rozjechało na boki)
- Warto zamiast świeżych jagód użyć mrożonych, lub zamrozić świeże, dzięki czemu wrzucając mrożone kuleczki do ciasta nie zabarwią ciasta na niebiesko, mi to nie przeszkadzało więc wrzuciłam nie zamrożone.
- Idealne są też owoce liofizowane, które nie barwią ciasta.
Jakie makro? 🙂
A ile jajek? 🙂
8 sztuk 😀 nie wiem jak to się stało, że zniknęły , ale już są <3 :*