Paleo kruszonka z owocami do lodów
Porcje
8 porcji
Porcje
8 porcji
Składniki
Masa owocowa
Kruszonka
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzewamy na 160 stopni
  2. W garnku mieszamy wszystkie składniki do masy owocowej , oprócz jagód i gotujemy ok 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy jagody i gotujemy kolejne 5 minut. Masę odstwiamy do ostygnięcia
  3. W międzyczasie łączymy wszystkie składniki na kruszonkę . Masę ugniatamy rękami i na koniec rozcieramy palcami na kruszonkę.
  4. Spód formy, u mnie okrągłej do tarty wykładamy masą owocową. Odsączcie ją uprzednio w durszlaku. Formy ceramicznej nie trzeba natłuszczać. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 12 minut, aż kruszonka się zarumieni. Przed podaniem kruszonkę chiwlkę ostudż (ok 2-3 minuty).
Inne informacje

Całość: kcal 2615 / B 67g W 231g T 164g,

1 kawałek  z 10: 261kcal, 6gB, 23gW, 16gT

średnica formy ceramicznej (Duka) 26cm