Paleo kruszonka z owocami do lodów

 

Wielką zaletą przepisu na kruszonkę jest to, ze możemy dowolnie zmieniać jej składniki w zależności od dostępności owoców. Owoce, które wybrałam to jabłka, dostępne cały rok, oraz jagody, na które sezon za chwileczkę już będzie, zawsze czekam na nie z niecierpliwością nie mniejszą niż na truskawki.

Kruszonka to połączenie : mąki migdałowej odtłuszczonej, masła klarowanego (ghee), pokruszonych ziaren kakowca , które możecie zastąpić poszatkowanymi dowolnymi orzechami, wiórki kokosowe, ekologiczny miód i cynamon cejloński. Wszystkie te składniki kupiłam w fitness-food.pl, gdzie na zniżkę WONDERWOMAN macie zniżkę:)

Przepis jak zwykle jest bardzo prosty i uwielbiam Wam przekazywać przepisy na zasadzie: złącz wszystko razem i wrzuć do pieca:D 😉

Nie zawiera glutenu, mleka krowiego, jajek.

Kruszonka najlepiej smakuje na ciepło z lodami, ale na drugi dzień też jest przepyszna:)


Drukuj przepis

Paleo kruszonka z owocami do lodów

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje porcji

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy na 160 stopni
  2. W garnku mieszamy wszystkie składniki do masy owocowej , oprócz jagód i gotujemy ok 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy jagody i gotujemy kolejne 5 minut. Masę odstwiamy do ostygnięcia
  3. W międzyczasie łączymy wszystkie składniki na kruszonkę . Masę ugniatamy rękami i na koniec rozcieramy palcami na kruszonkę.
  4. Spód formy, u mnie okrągłej do tarty wykładamy masą owocową. Odsączcie ją uprzednio w durszlaku. Formy ceramicznej nie trzeba natłuszczać. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 12 minut, aż kruszonka się zarumieni. Przed podaniem kruszonkę chiwlkę ostudż (ok 2-3 minuty).

Uwagi:

Całość: kcal 2615 / B 67g W 231g T 164g,

1 kawałek  z 10: 261kcal, 6gB, 23gW, 16gT

średnica formy ceramicznej (Duka) 26cm

2 odpowiedzi na “Paleo kruszonka z owocami do lodów

  1. Anonim napisał(a):

    hej, jaka maka mozna zastapic migdalowa? 🙂

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Najlepsza w tym przypadku będzie migdałowa , można zmielić płatki migdałów:) W innym moim przepisie kruszonka była z mąki koko z migdałową, ale myślę, że i jak zastąpimy ją inną mąką typu ryżową czy kasztanową, to też wyjdzie:) http://belikewonderwoman.pl/recipe/ciasto-jablkowo-orzechowe-kruszonka-polane-karmelem-low-carb-bez-glutenu-bez-laktozy-bez-cukru/ , http://belikewonderwoman.pl/2016/09/fit-szarlotka-bez-glutenu-bez-jajek-bez/ <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy