Nisko-węglowodanowy chlebek dyniowo-kokosowy

Polecam Wam na śniadanie moje nowe odkrycie, które świetnie smakuje na ciepło z masełkiem 🙂 . Przepis udostępniałam już na moim drugim blogu w muscle-zone.pl,  ,gdzie przedstawiłam Wam mój przykładowy dzienny jadłospis.

Z ciasta na chlebek można również ukształtować bułeczki:).

 

Drukuj przepis

Nisko-węglowodanowy chlebek dyniowo-kokosowy

  • Czas przygotowania:
    20 minut
  • Czas gotowania:
    60 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje bochenek

Przygotowanie:

  1. Zalej babkę jajowatą wodą, pomieszaj i odstaw na bok. Po paru minutach powstanie z niej glut jak z chia, który zastąpi nam jajko.
  2. Olej koko podgrzej w rondelku do postaci płynnej.
  3. Dynię startą na dużych oczkach zmieszaj z olejem i „jajkiem”
  4. W drugiej misce zmieszaj mąkę koko z przyprawami, po czym dodaj dynię. Dokładnie wymieszaj wszystko łyżką, a na koniec ugnieć dokładnie rączkami ciasto.
  5. Przełóż ciasto do formy , piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni, na termoobiegu, ok godzinkę. Ciasto studzimy.

Uwagi:

tego ciasta można też uformować bez problemu bułeczki! Ja próbnie nawet sobie upiekłam i była pyszna! Można zrobić w wersji na słodko z erytrolem:)

A wówczas, jak chałeczkę, możecie posmarować masłem klarowanym oraz dżemem własnej produkcji ? <3

Chlebek się bardzo dobrze kroi po wystygnięciu, kromki można ciąć dość cienko, jeśli ktoś lubi. Mi wyszło chyba z 20 kromek.

Cały bochenek ma takie wartości*:

chlebek-dyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy