Naleśniki z batatów (bez glutenu, bez jajek)
Porcje Czas przygotowania
5naleśników 30minut
Porcje Czas przygotowania
5naleśników 30minut
Składniki
Składniki do jajka batatowego
Suche składniki
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. W rondelku podgrzewamy puree z batatów wraz dwoma łyżkami wody. Jak będą całkiem ciepłe, mieszamy je łyżką z babką jajowatą i odstawiamy na 5 minut, aż powstanie „glut”.
  2. W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki (bez oliwy ;))
  3. Dodajemy do suchych „batatowego gluta” po czym ręką ugniatamy dokładnie ciasto, aż mąka po paru minutach złączy się z batatem w jednolite ciasto, jak na zdjęciu poniżej
  4. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 10 minut. Można w tym czasie pokroić warzywka:)
  5. Ciasto dzielimy na 5 równej wielkości kulek i każdą z nich wałkujemy na cienki okrągły placek. Ciasto najlepiej podsypywać z dołu mąką. Mi przysłużyła jako stolnica szklana tacka, z której ciasto świetnie schodziło.
  6. Placki przekładamy na rozgrzaną patelnię (ja użyłam grillowej, stąd te paski na cieście) i smażymy z obu stron. Im dłużej to robimy, tym ciasto robi się sztywniejsze.
  7. Jeśli chcielibyście zrobić naleśniki to w tym momencie macie już gotowy do wypełnienia placek. Możecie zgodnie z poniższymi wskazówkami zrobić warzywno- mięsne naleśniki.
  8. Jeśli chcielibyście zrobić tacos, należy rozgrzać piekarnik na 200 stopni i jeden już podsmażony placek zawiesić na kratce. Najlepiej z góry obciążyć go (spłaszczyć) jakimś małym, ale o pewnej wadze, naczynkiem żaroodpornym.
  9. Wówczas powstanie nam sztywna forma do wypełnienia, sztywna i wygodna do chwycenia:)
Inne informacje

Makrosy wszystkich 5 naleśników (bez nadzienia):

kcal : 601,1 B 10,5 W 105,8 T 11,7