Kokosowy biały torcik z chia (raw, bez glutenu)
Porcje
8porcji
Porcje
8porcji
Składniki
Warstwa z chia
Biała czekolada
Sposób przygotowania
Spód
  1. Łączymy składniki suche z mokrymi. Ciasto ugniatamy łapkami. Jeśli jest za suche, dodajemy trochę wody.
  2. Ruchome dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) i smarujemy olejem kokosowym. Również boczki. Ciasto przenosimy do formy. Formę wstawiamy do lodówki, na czas robienia masy.
Masa kokosowo-chia
  1. Do garnka wlewamy śmietankę i mleczko kokosowe. Dosypujemy agar oraz słodzik. Podgrzewamy do wrzenia.
  2. Zdejmujemy garnek z płyty, dosypujemy nasiona chia, mieszamy po czym przelwamy do miski i odstawiamy na pół godziny. Co pewien czas można zamieszać miksturę.
  3. Masę chia przekładamy na spód i wkładamy na chwilę do lodówki.
Czekolada
  1. W rondelku rozpuść masło kakaowe.
  2. Dodaj śmietankę kokosową (u mnie była to stała część z puszki mleka kokosowego, które dobę wcześniej wstawiłam do lodówki), odżywkę białkową oraz słodzik. Podgrzej na małym ogniu, aż się wszystko zmiesza na jednolita, masę i rozpuści. Można dodać łyżkę masła orzechowego.
  3. Masę przelej na pozostałe warstwy. Wstaw na 15 minut do zamrażalnika, po czym wyjmij by przystroić kwiatami.
  4. Wstaw ponownie do zamrażalnika na minimum 30 minut, aż czekolada stwardnieje.
Inne informacje

Tortownica z ruchomym dnem, średnica 22cm