kokosowo- karmelowe batoniki bez glutenu, bez nabiału i bez jajek
Porcje
16sztuk
Porcje
16sztuk
Składniki
Warstwa karmelowo-kokosowa
Spód
czekolada
Sposób przygotowania
  1. W rondelku zmieszaj składniki na karmel: miód, ksylitol, śmietankę i sól. Wstaw na średni ogień ( u mnie 6/9) i od momentu jak zacznie się gotować (bulgotać), gotuj jeszcze przez 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj.
  2. Masa troszkę zgęstnieje, ale nie tak jak to się dzieje przy normalnym karmelu. Zdejmij rondel z płyty. Dodaj olej, zmieszaj, aż się rozpuści i masa stanie się jednolita. Po czym karmel przelej do szklanego pojemnika do ostudzenia.
  3. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Na blaszce rozłóż płasko wiórki kokosowe. Piecz je przez 10 minut ALE co 2 minuty zamieszaj. Bardzo łatwo przypalić wiórki a tego nie chcemy, Piekarnik pozostaw włączony do pieczenia spodu.
  4. Przygotuj kwadratową formę ok 22x22cm. Wyłóż papierem i delikatnie posmaruj tłuszczem.
  5. W misce zmieszaj wszystkie składniki, gdzie ksylitol uprzednie rozpuść w wodzie i dodaj miksturę na końcu. Zmieszaj masę łyżką , a póxniej ugnieć dokładnie rękami. Ciastem wyłóż równomiernie spód i wstaw do pieczenia na 14 minut, aż zbrązowieją krawędzie.
  6. Ciasto odstaw do przestygnięcia. Ja postawiłam go w formie (nie wyjmujemy jeszcze ciasta z formy!) na kratownicy.
  7. Przestygnięte wiórki i karmel zmieszaj razem. Gdy spód ostygnie wyłóż na niego warstwę karmelowo-kokosową. Wstaw formę do lodówki na około 2h, po czym wyjmij by pokroić w równe kwadraty ( 16 sztuk). Wstaw najlepiej na noc do lodówki.
  8. Przechowuj ciasto w lodówce. Smacznego!
Inne informacje

forma kwadratowa wymiary 22x22cm

papier do pieczenia

Makro całości (bez czekolady) : 3090 kcal, B 78g/ W 256g / T 220g , 1 kawałek z 16 szt : 193 kcal / 5 g B/16 g W/13,5g T