Idealny wegański spód do tarty oraz przepis na lekką kremową tartę z truskawkami
Porcje Czas przygotowania
10sztuk 20minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15minut 5h
Porcje Czas przygotowania
10sztuk 20minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15minut 5h
Składniki
Spód
Budyń
Krem
Dekoracje
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewamy piekarnik na 170 stopni.
  2. Łączymy wszystkie składniki na spód i ugniatamy je na jednolitą masę. Masa powinna być lekko wilgotna , łatwo się lepić, choć będzie delikatnie krucha. Spód formy smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem po brzegi. Moja forma ma średnicę ok 24 cm.
  3. Ciasto wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy na bok do ostygnięcia
  4. Mleko roślinne dzielimy na 400 ml i 100 ml ( mniej więcej to wychodzi 1,5 i 0,5 szklanki. Większą porcję wraz z ksylitolem gotujemy w rondelku. Mniejszą porcję w misce miksujemy z odżywką (bądź kakao) i mąką skrobiową. Gdy w rondelku mleko zacznie się gotować dolewamy miksturę skrobiową,następnie szybko zmniejszamy moc płyty i intensywnie mieszamy coraz bardziej gęstą masę. Robimy to około minuty, po czym zdejmujemy budyń z płyty do ostygnięcia.
  5. Mleczko kokosowe z puszki podgrzewamy, po czym dodajemy agar i go mieszamy z mleczkiem. Po zagotowaniu , zmniejszamy moc płyty i gotujemy jeszcze ok minuty. Pozostawiamy chwilę do wystygnięcia.
  6. Mieszamy , a raczej miksujemy razem budyń z kremem. Spróbuj czy nie należy dosłodzić masy. Dodaj słodzik wg Twoich upodobań.
  7. Masę pozostaw do pełnego ostygnięcia. Powoli wylej ją na spód tarty . U mnie na spodzie były poukładane kawałki truskawek. Dodatkowe plasterki truskawek ułożyłam na gęstniejącej masie.
  8. Tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, albo na całą noc.
Inne informacje

Makro:

Całość 2658 kcal /56g B/238 gW/ 165 g T (wliczony cukier kokosowy, ksylitol, ale bez truskawek)

1 z 10 kawałków: 265 kcal/ 5,6 gB/23,8gW/16gT

Jeśli wolisz zrobić wersję tarty low carb , połowę zmienić na mąkę migdałową odtłuszczoną, wówczas kawałek posiada : 7g B/ 19,7g W/ 17 gT