Idealny wegański spód do tarty oraz przepis na lekką kremową tartę z truskawkami

Osoby, które mnie obserwują na Instagramie, a szczególnie na Instastories, wiedzą, że podchodziłam dwa razy do tej tarty:)

Za pierwszym razem odkryłam, że już nie rozstanę się z tym przepisem na spód, wyszedł idealnie, pomimo, że w składzie nie ma jajek. Wyszło kruche, ale stałe, jak świeży herbatnik:) Niestety  krem się nie udał. może nie tyle co się nie udał, ale nie spełnił moich oczekiwań;P Nie był zły, tylko nie pasował do tarty, bo  smakował jak te owocowe jedzonka dla dzieciaczków ze słoika:). Problemem było użycie kaszy jaglanej w połączeniu z mleczkiem koko i ananasem :).

Za to dzisiejszy krem idealnie wyszedł! I pasuje do lekkiej chłodnej tarty na takie gorące dni jak dziś. Krem nie jest do końca wynalazkiem moim, to znany przepis na wegański budyń. Tyle , że ja go zmieszałam dodatkowo z gotowanym mleczkiem kokosowym z agarem oraz odżywką białkową, już mniej wegańską bo serwatką WPI (ale jest to produkt opcjonalny, bądź jeśli chcemy możemy zastąpić kakaem by krem był czekoladowy). Dla ciekawostki Wam napiszę, ze przy tej pierwszej nieudanej próbie na krem, zamiast budyniu po prostu dodałam krem z kaszy jaglanej, więc nie polecam tego do tej tarty:D

Tarta składa się z kilku produktów:

1. mąki bezglutenowej i tu jest duża dowolność. Możecie zmieszać dwie, np owsianą i gryczaną. Albo jak ja migdałową odtłuszczoną (dostaniesz TU)  oraz owsianą (zmieliłam płatki owsiane na mąkę, bo zużyłam całą mąkę na chlebek z batata 🙂 . Piekę go już prawie codziennie:)  (przepis znajdziesz TU).

2. skrobia – np tapioka, lub mąka ziemniaczana

3. słodzidło, ale UWAGA w płynie, ja użyłam moje nowe odkrycie z fitness-food.pl – syrop kokosowy! ale może też być daktylowy czy z agawy, ostatecznie miód, ale bardziej płynny

4. olej lub oliwa (płynne)

i  cynamon cejloński, proszek do pieczenia

Pamiętajcie, że na produkty typu słodziki, mąki, oleje, masła orzechowe , kasze, dobrej jakości kawy, etc, ale także suplementy,  macie zniżkę w sklepie fitness-food.pl na hasło WONDERWOMAN.

Klikając poniżej możecie zobaczyć tartę w pełnej krasie, wśród akompaniamentu mokotowskich ptaków 😀

FILMIK

A teraz zapraszam na poniższy przepis:)

Drukuj przepis

Idealny wegański spód do tarty oraz przepis na lekką kremową tartę z truskawkami

  • Czas przygotowania:
    20 minut
  • Czas gotowania:
    15 minut
  • Czas oczekiwania:
    5 h

Składniki:

Porcje sztuk

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik na 170 stopni.
  2. Łączymy wszystkie składniki na spód i ugniatamy je na jednolitą masę. Masa powinna być lekko wilgotna , łatwo się lepić, choć będzie delikatnie krucha. Spód formy smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem po brzegi. Moja forma ma średnicę ok 24 cm.
  3. Ciasto wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy na bok do ostygnięcia
  4. Mleko roślinne dzielimy na 400 ml i 100 ml ( mniej więcej to wychodzi 1,5 i 0,5 szklanki. Większą porcję wraz z ksylitolem gotujemy w rondelku. Mniejszą porcję w misce miksujemy z odżywką (bądź kakao) i mąką skrobiową. Gdy w rondelku mleko zacznie się gotować dolewamy miksturę skrobiową,następnie szybko zmniejszamy moc płyty i intensywnie mieszamy coraz bardziej gęstą masę. Robimy to około minuty, po czym zdejmujemy budyń z płyty do ostygnięcia.
  5. Mleczko kokosowe z puszki podgrzewamy, po czym dodajemy agar i go mieszamy z mleczkiem. Po zagotowaniu , zmniejszamy moc płyty i gotujemy jeszcze ok minuty. Pozostawiamy chwilę do wystygnięcia.
  6. Mieszamy , a raczej miksujemy razem budyń z kremem. Spróbuj czy nie należy dosłodzić masy. Dodaj słodzik wg Twoich upodobań.
  7. Masę pozostaw do pełnego ostygnięcia. Powoli wylej ją na spód tarty . U mnie na spodzie były poukładane kawałki truskawek. Dodatkowe plasterki truskawek ułożyłam na gęstniejącej masie.
  8. Tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, albo na całą noc.

Uwagi:

Makro:

Całość 2658 kcal /56g B/238 gW/ 165 g T (wliczony cukier kokosowy, ksylitol, ale bez truskawek)

1 z 10 kawałków: 265 kcal/ 5,6 gB/23,8gW/16gT

Jeśli wolisz zrobić wersję tarty low carb , połowę zmienić na mąkę migdałową odtłuszczoną, wówczas kawałek posiada : 7g B/ 19,7g W/ 17 gT

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy