Fit biszkopty bez glutenu i bez cukru ( jak włoskie cantucci)
Porcje
12sztuk
Porcje
12sztuk
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzać piekarnik na 180 stopni
  2. W misce zmieszać mąkę z ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i zmiksować z suchymi składnikami. Dodać rozpuszczony olej i znów zmiksować chwilę do połączenia składników. Ciasto jest dość gęste dlatego w tym momencie musimy ubrudzić rączki i ugnieść już nimi składniki na ciasto.
  3. Ciasto uformujemy do prostokątnego bloczku o wymiarach ok 22×8 x 2,5 cm. Można wspomóc się wałkiem. Postaraj się by bloczek był jak najbardziej równy.
  4. Wstaw bloczek do piekarnika na blasze pokrytej papierem do pieczenia, ja piekłam na 2 z 5 poziomów od góry, czyli nieco bliżej góry niż środek piekarnika. Piecz ok 25 minut.
  5. Wyjmij bloczek z piekarnika. Odstaw formę z ciastem do ostygnięcia na ok 45 minut. Przed końcem tego czasu rozgrzej ponownie piekarnik ale na 150 stopni.
  6. Pokrój bloczek na równe części. U mnie to były paski po ok 1,5 cm grubości, wyszło mi 12 sztuk. Rozłóż je na blachę z papierem do pieczenia, kładąc na pierwszy bok i piecz ok 12-15 minut aż staną się złoto- brązowe.
  7. Wyjmij biszkopciki, odwróć na drugą stronę i znów piecz ok 8-10 minut, aż również staną się rumiane.
  8. Dla lepszej chrupkości, pozostaw ciasteczka w wyłączonym piekarniku, aż ostygną, ale uwaga z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  9. Ciasteczka przechowuj w zamkniętym szczelnie cookie jar:)
Inne informacje

Makro:

Tabela całości (12 biszkoptów)  kształtuje się tak: