Ciasto jabłkowo-migdałowe z orzechami polane karmelem (low carb, bez glutenu, bez laktozy, bez cukru)
Porcje Czas przygotowania
10porcji 15minut
Czas gotowania
50minut
Porcje Czas przygotowania
10porcji 15minut
Czas gotowania
50minut
Składniki
ciasto
kruszonka
karmel (opcjonalnie do polewy ciasta przed podaniem)
Sposób przygotowania
Ciacho
  1. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni oraz przygotuj formę okrągłą o średnicy ok 22cm. U mnie – forma z ruchomym dnem, wyjmowalnym. Dno formy obłóż papierem i posmaruj olejem kokosowym lub innym tłuszczem.
  2. Zmieszaj w dużej misce suche składniki : mąki, sodę, cynamon, ksylitol (miód dodaj z mokrymi).
  3. W drugiej misce zmiksuj mikserem mokre: mleczko, olej, jajka, ocet, ew. miód, jeśli używasz. Dodaj mokre do suchych. Zmieszaj łyżką , ale nie przesadzaj z mieszaniem. Składniki mają się połączyć w jednolitą masę.
  4. Do masy wmieszaj delikatnie plasterki jabłek oraz orzechy (oprócz jednej łyżki). Ja jabłka siarkowałam na tarce z płaskimi nożami. Plasterki mają być cienkie na kilka mm. Im cieńsze tym lepiej:) Zrób cienkie na miarę swoich możliwości oczywiście:)
  5. Przełóż ciasto do formy i piecz przez 30 minut, góra-dół, na środkowym poziomie, po czym przykryj ciasto folią aluminiową (uważaj by nie dotykała ciasta) i piecz kolejne 20 minut aż do suchego patyczka.
  6. Wyjmij ciasto i postaw w formie na kratownicy do wystygnięcia.
  7. Podawaj ciasto polane karmelem 🙂
Karmel
  1. W garnku o grubym dnie, na średnim ogniu rozpuszczamy erytrol. Pokrywamy nim całe dno i nie mieszamy!
  2. Gdy erytrol czy ksylitol stanie się płynny, dodajemy masła i gęstą śmietankę. Mieszamy wszystkie składniki, dość szybko, aż masa stanie się jednolita.
  3. Zmniejszamy ogień i mieszamy dalej. Dodajemy odżywkę białkową. Masa powinna już lekko gęstnieć. Szybko mieszamy łyżką. Tu troszkę trzeba mieć cierpliwości:) Jak konsystencja lekko zgęstnieje przelewamy masę do zimnej miseczki. Odstawiamy – masa jak wystygnie, zacznie robić się coraz bardziej kremowa, ciągnąca jak karmel. Z wierzchu będzie robić się skorupka, dlatego trzeba wówczas przemieszać masę.
Inne informacje

1 kawałek z 10 (bez karmelu i nie liczyłam słodzidła): 297 kcal, 12g B/10,9gW/22gT