fit sernik orzechowy low carb

Jest to ciasto, które spodoba się osobom na diecie nisko-węglowodanowej oraz tym osobom, które z miłą chęcią chciałyby sobie zjeść coś słodkiego na posiłek śniadaniowy/kolacjowy pozbawiony węgli (*w zależności od sposobu żywienia;)).

Zarówno nada się na śniadanko do bulletproof coffee, jak i na kolację klasycznego kulturysty:D Ma w sobie duże pokłady białaczka;)

Twaróg pochodzi ze sklepu Organic, na wagę, częściowo niestety w wersji chudej 200g (niestety -ponieważ nie jestem zwolennikiem chudej wersji twarogu, ze względu na to że tłuszcz w serze pomaga nam wchłaniać z niego wszelkie cenne wartości; a wczoraj tylko taki miałam wybór w sklepie ze zdrową żywnością) połączyłam go wraz z 350g twarogu półtłustego. Nie jem często nabiału, ale jak już mam ochotę na twaróg, staram się go zakupić w dobrej jakości.

Do tego dodałam moje ostatnie odkrycie, właściwie to nowość w Polsce, a w Danii produkt traktowany jak superfood-  jogurt öSkyr z ekologicznego mleka od krów z Bornholmu- skyr.
Jogurt ten zawiera żywe kultury bakterii skyrowych (z czego możecie skorzystać jedząc go na zimno;)) , które są bardzo dobre dla naszej flory jelitowej, ma małą ilość laktozy i cukru, 2x więcej białka (hell yeah!) i jest niepasteryzowany.
Póki co jogurt jest dostępny jedynie w kilku sklepach ekologicznych (szczegóły znajdziecie na stronie firmy öSkyr) i póki co jest dostępny tylko o smaku rabarbarowym , co dla mnie i tak jest wielkim plusem, bo smak jest bardzo pro! Można go spokojnie dodać do omleta, check this!

A jako architekt muszę wspomnieć o ładnym skandynawskim designie opakowania i o składanej łyżeczce, dołączonej do każdego pudełeczka (fak, mają mnie! XD), co jest miłym
zaskoczeniem.

Jak sobie pomyślę, ile razy byłam zmuszona jeść z boxów na mieście, na budowie, na szkoleniach, a tu kurde okazuje się, że nie wzięłam moich plastikowych sztućców :/. Ta łyżeczka chwyciła mnie za serce 😀 ;).

Zanim przejdziemy do przepisu, wspomnę jeszcze , że to ciasto spodoba się wszystkim fanom masła orzechowego, bo ten sernik ma właśnie ten składnik w sobie oraz genialny posmak:)

Do tego zrobiłam jeszcze mus czekoladowy z batoników MATRIX, ale jest to opcja totalnie dodatkowa, a sam sernik w sobie jest mega pyszny i nie musimy go uatrakcyjniać;). Ale oczywiście możemy:) Może z białą czekoladą, na którą przepis znajdziecie na blogu:).

No to teraz Go z przepisem!

Potrzebujemy:

– 3 jajka
– 2 białka z jaj
– 500 g twarogu półtłustego – no dobra u mnie 200g chudego + 300g półtłusty- raz zmielony, bo nie mam cierpliwości do drugiego mielenia;  już po pierwszym razie się cholernie klei do maszyny i rąk i jak sobie pomyślę, że później mam to domyć… nołp
– opakowanie jogurtu naturalnego z bakteryjami öSkyr
– 5 łyzek masła orzechowego polecam z nerkowców, ale, że mi było szkoda, to dodałam inne równie pyszne zwykłe-ale niezwykłe, bo bez cukru, bez tłuszczy trans NutVit
ksylitol i erytrol , ja kupuje TU – dodajcie tyle ile uważacie, masę próbujemy przed pieczeniem, bez obaw, tak by miała odpowiedni dla Was poziom słodkości:) . Tylko nie zjedzcie za dużo ;P
– łyżeczka proszku do pieczenia


MUS (opcjonalnie bo sam sernik jest na wypasie;))
– 2 batoniki białkowe MATRIX – poszatkować drobno
– mleko kokosowe bez cukru Eco mil

Mieszamy razem składniki , ja zrobiłam to widelcem, trochę próbowałam wpierw ręcznym blenderem, ale zbijał mi te batoniki w taką „krówkę” i musiałam je rozdzielać ;P. Koniec końców wyszła gęsta masa czekoladowa z kawałkami batoników. Mniam:)

Co robimy:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą blendera aż do uzyskania jednolitej masy.

Całość przelewamy do tortownicy (u mnie śr ok 20cm) spryskanej Cooking Sprayem 0kcal.

Pieczemy 25 minut z termoobiegiem.

Studzimy ok 15 minut, po czym kroimy i jemy:)

Aaa makro! Jakby podzielić sernik na 8 porcji to jeden kawałek ma: 170 kcal/ 20gB/4gW/7gT (bez słodzika i bez musu)

Smacznego fit-freaki!!

UPDATE: niestety jogurt Oskyr okazał się w Polsce za drogim produktem i się nie przyjął:(. Dostępny jest jedynie w Europie. Ale w sklepach ze zdrową żywnością znajdziecie inne dobrej jakości jogurty.

Drukuj przepis

fit sernik orzechowy low carb

  • Czas przygotowania:
    10 minut
  • Czas gotowania:
    25 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje porcji
  • 3 szt jajka
  • 2 szt białka z jaj
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 150 g jogurtu naturalnego dobrej jakości lub śmietanki kokosowej lub ryżowej
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • erytrol wg Waszego uznania, masę można spróbować
  • 1 łyżecz. proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą blendera aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Całość przelewamy do tortownicy (u mnie śr ok 20cm) spryskanej Cooking Sprayem 0kcal lub olejem koko.
  3. Pieczemy 25 minut z termoobiegiem.
  4. Studzimy ok 15 minut, po czym kroimy i jemy:)

Uwagi:

Jakby podzielić sernik na 8 porcji to jeden kawałek ma: 170 kcal/ 20gB/4gW/7gT (bez słodzika i bez musu)

22 odpowiedzi na “ fit sernik orzechowy low carb

  1. Patrycja napisał(a):

    Zrobiłam dziś ciasto ale niestety mi nie wyszło. Trzymałam w piekarniku 40 minut . Cały środek ciasta jest mokry i lejacy. Nie wiem co poszło nie tak , robiłam wszystko jak w przepisie ..

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Kurcze, a jaki twaróg i jogurt używałaś? I czy rozgrzałaś piekarnik?
      I czy robiłaś test suchego patyczka. Z obserwacji widzę, że jednak piekarnik piekarnikowi nie równy i czasami trzeba dłużej podpiec. Najlepiej w takich sytuacjach wpierw sprawdzić ciasto patyczkiem szaszłykowym i jeśli wyjdzie suchy to jest ok, jeśli z ciastem, to należy podpiec.
      Mam nadzieję, że następne ciasto wyjdzie <3 Polecam jeszcze z twarogiem:
      belikewonderwoman.pl/2015/06/ciasto-kokosowe-biala-czekolada-maliny/ oraz /2016/01/ciasto-fit-marchewkowo-serowe/

      Odpowiedz
  2. Dominikaa napisał(a):

    Muszę wypróbować <3
    A że nie mam tych batoników, to dam na wierzch wymieszane sparzone żółtka jaj, kakao i jakieś słodzidło. Może nie zepsuję xD

    Odpowiedz
  3. Jakub Frankowski napisał(a):

    A można ser tłusty zamiast półtłustego? Tzn czy wyjdzie 😀

    Odpowiedz
  4. Joanna :) napisał(a):

    Swietny blog i przepisy! Jestes naprwde super.

    Odpowiedz
  5. Paulina Ż. napisał(a):

    Ja nie używam maszynki do mielenia tylko blendera ręcznego. Wszystkie składniki umieszczam w dużej miseczce i blenduje. Serniki wychodzą równe i puszyste. Do tego dużo szybkiej i lżej myć blender niż maszynkę. Sernik suuuper ! Wypróbuję 🙂
    A tym czasem polecam mój sposób 🙂

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      dziękuję za pomysł:)

      Odpowiedz
  6. Wiola Kściuczyk napisał(a):

    Przepis naprawdę mi się podoba! Jutro wypróbuję, zobaczymy czy wyjdzie 🙂 Korzystam z Twoich przepisów już od kwietnia i żaden mnie jeszcze nie zawiódł. Dzięki Tobie dieta jest o wiele łatwiejsza 🙂 Dziękuję :*

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      jakie miłe słowa:) dziękuję! :*

      Odpowiedz
  7. Kasia S napisał(a):

    Koniecznie wypróbuje! Już wiem co upiekę w najbliższy weekend!

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      <3 daj znać jak smakował:)

      Odpowiedz
  8. Monika Skołucka napisał(a):

    Zrobiłam zrobiłam ten przepis… czeka w piekarniku :):) Jak wróce z miasta to na pewno na pewno ukroje sobie i skosztuje zamiast jogurtu dałam więcej twarogu i zobaczymi jak smakowac będzie z masełkiem orzechowym bo jeszcze nie jadłam takiego sernika :):)

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      daj znać czy smakował 😀 <3

      Odpowiedz
  9. Donata Kadry w pigułce napisał(a):

    wygląda bosko!

    Odpowiedz
  10. Aleksandra Fic napisał(a):

    Mniam, kusisz! 🙂

    Odpowiedz
  11. Maja Wierzbicka napisał(a):

    ale świetny przepis 😀

    Odpowiedz
  12. Anonimowy napisał(a):

    musze koniecznie wypróbować, a zamiast tego jogurtu można użyć normalnego twarogu lub naturalnego jogurtu (ja mieszkam w anglii i jogurty tam mają 5 g białka w 100 gramach i mało węgli) a co zamiast ksylitolu? można użyć cukru trzcinowego? czy raczej nie zabardzo?

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      naturalnego jogurtu użyj, a co do słodzisła to polecam ostatecznie nierafinowane cukryk, albo stewię.

      Odpowiedz
  13. why not napisał(a):

    omnomnom matko jak ja kocham sernik! Pysznie wygląda! 😀

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      <3 :*

      Odpowiedz
  14. Anonimowy napisał(a):

    kocham Twoje przepisy!!! <3

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda napisał(a):

      dziękuję <3

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy