bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej bez cukru

Pamiętacie jeden z pierwszych przepisów na ciasto z kaszy jaglanej?
Trochę go zmodyfikowałam i zrobiłam nie-kakaową wersję malinową:)

Co potrzebujemy?

200g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) – PAMIĘTAJCIE PRZEPŁUCZCIE KILKAKROTNIE KASZĘ ZIMNĄ WODĄ
160ml mleka kokosowego bez cukru (można alternatywnie wodę)
1 żółtko i 2 białka (lub 2 jajka)
100g ksylitolu (ok pół szklanki) lub 150g erytrolu
odżywka białkowa 30g kokos  lub wanilia
20 ml oleju kokosowego
2 łyżeczki sody
szczypta soli
maliny

Działamy:
1. Gotujemy kaszę wg wskazówek z opakowania. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Gdy kasza ostygnie- blendujemy ją wraz z mlekiem bez cukru – najlepsze, niskokaloryczne jest Eco Mil.

3. Dodajemy do „paćki” olej kokosowy, żółtko (uwaga bez białek!), słodzidło, sodę i sól. Wszystko miksujemy.

IMG_1410 IMG_1411

Olej kokosowy Virgin- polecam TEN ze zdjęcia

4. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z pozostałą masą łyżką. Można do masy dodać kilka malinek (byleby nie były za mokre).

5. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinkę lub troszkę dłużej (warto sprawdzić konsystencję patyczkiem). Ważne by przed zjedzeniem poczekać aż ciasto ostygnie. Taki prosto z piekarnika się rozwala przy krojeniu.  Również bardzo smaczne jest następnego dnia, jak postoi w lodówce:).

IMG_1412

Przybieramy ciasto malinkami i listkami świeżej mięty.

IMG_0216 IMG_0222

IMG_0201

Idealne do kawy po treningu:)

IMG_0205

Edek może tylko popatrzeć n ciasto, ale też dostał swoje smakołyki 😉

Za to ja dziś dostałam niesamowity prezent od firmy SLFWear- bluzeczkę do trenowania z symbolem Wonder Woman!!! <3 Koszulki są już dostępne w sprzedaży na stronie: http://slfwear.com/. Również znajdziecie tam koszulkę z Batmanem *_*.

image1 IMG_1413

 

Buziaki!!! <3

Drukuj przepis

bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej bez cukru

  • Czas przygotowania:
    10 minut
  • Czas gotowania:
    60 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje porcji

Przygotowanie:

  1. Gotujemy kaszę wg wskazówek z opakowania. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Gdy kasza ostygnie- blendujemy ją wraz z mlekiem bez cukru – najlepsze, niskokaloryczne jest Eco Mil. Najlepsze jakościowo- Rheal Thai.
  3. Dodajemy do „paćki” olej kokosowy, żółtko (uwaga bez białek!), słodzidło, sodę i sól. Wszystko miksujemy.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z pozostałą masą łyżką. Można do masy dodać kilka malinek (byleby nie były za mokre).
  5. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinkę lub troszkę dłużej (warto sprawdzić konsystencję patyczkiem). Ważne by przed zjedzeniem poczekać aż ciasto ostygnie. Taki prosto z piekarnika się rozwala przy krojeniu. Również bardzo smaczne jest następnego dnia, jak postoi w lodówce:).
  6. Przybieramy ciasto malinkami i listkami świeżej mięty.

Uwagi:

14 odpowiedzi na “bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej bez cukru

  1. Anonimowy napisał(a):

    wyszło przepyszne

  2. Anonimowy napisał(a):

    ile to cudeńko może mieć kalorii? i na ile kawałków je podzieliłaś?

  3. kasidi napisał(a):

    Mam to samo pytanie, czym zastąpić odżywkę białkowa?Może być mąka np kokosowa lub ryżowa?

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      można dodać łyżkę więcej mąki bezglutenowej, łyżkę karobu, kakao:)

  4. Kamila Fiderer napisał(a):

    Wygląda smakowicie ! Jedno pytanie, czym mogę zastąpić odżywkę? 🙂

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      odpisałam niżej:) :*

  5. Kamila Fiderer napisał(a):

    Wygląda smakowicie ! Jedno pytanie, czym mogę zastąpić odżywkę? 🙂

  6. dhqisajah napisał(a):

    wyglada przepysznie, a ze jestem fanka malin – zrobie niebawem! 🙂

  7. Reska napisał(a):

    Naprawdę aż 150 g ksylitolu???

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      no mój był hardkorowo słodki XP najlepiej próbować masę i dosłodzić indywidualnie;):D no i czasami lepiej dać mniej ksylitolu, bo niektórzy z początku są bardzo wrażliwi na ten słodzik

  8. Marcin napisał(a):

    Mega to wygląda!

  9. Daria napisał(a):

    Bardzo lubię Twoje przepisy jednak większość jest poza moim zasięgiem, bo zawsze są produkty, których nie mam w domu. Tu jest wszystko co mam, więc biorę się do roboty! dziękuję 🙂

    1. Daria, jest takie miejsce, w którym dostaniesz zdecydowaną większość z produktów, których Ci brakuje do przyrządzenia tych pyszności. Zapraszamy do nas 🙂

  10. Maja Wierzbicka napisał(a):

    na pewno wypróbuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy