CHLEBKI PŁASKIE JAGLANE wytrawne

Były słodkie chlebki migdałowe KLIK, które możecie również zrobić w wersji wytrawnej, ale z białkiem np konopnym, z grochu, przyprawami, a dziś podzielę się z Wami przepisem na inne wytrawne wypieki z kaszy jaglanej:)

SKŁADNIKI:
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej kaszy) – PAMIĘTAJCIE  przepłuczcie kaszę by nie była gorzka!
– 1/4 szklanki mąki ryżowej
– 1-2 łyżki siemienia lnianego zmielonego w młynku
– ok. 15 ml oliwy z oliwek/oleju ryżowego
– przyprawy, u mnie curry, sól, pieprz, czarnuszka, oregano, bazylia, suszone pomidory w płatkach (przyprawy z www.fitness-food.pl)
– 1/4-1/2 szklanki wody

wartości dla całego ciasta (mi wyszło 18 „chlebków”) : 527 kcal, B11g/66gW/24gT

 

1. Do ugotowanej kaszy dodaj mąkę, oliwę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zmiksuj, jeżeli masa jest zbyt ciężka dodaj stopniowo wody.

2. Nagrzej piekarnik do temp.180 st.

3. Masę rozłóż na papier do pieczenia (spryskaj Cooking Sprayem), formując cienki prostokąt. Uwaga- masa jest  klejąca!

4. Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz ok 30 min, po czym wyjmujemy kroimy masę na równe prostokąty i przekładamy na druga stronę. Pieczemy znów ok 20 minut.
Jeśli chlebki są nadal miękkie, a to zależy od ich grubości, polecam położyć je na kratownicy i wstawić na kolejne parę minut do piekarnika. Mi zajęło to kolejne ok 15-20 minut i chlebki wyszły bardzo chrupkie. Za to przetrwały ok 3 dni i z dnia na dzień były coraz lepsze!

IMG_1739 IMG_1740 IMG_1738 IMG_1733   IMG_1736

Chlebki posmakowały nie tylko dużym osobnikom , ale i małemu gościowi, Piotrusiowi, synkowi mojej siostry.

IMG_1735 IMG_1734

Widoczny w tle ketchup bez cukru dla dzieci pochodzi ze strony: fitness-food.pl.

IMG_1737

Smacznego!! <3

Drukuj przepis

CHLEBKI PŁASKIE JAGLANE wytrawne low carb

  • Czas przygotowania:
    10 minut
  • Czas gotowania:
    20-40 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje szt

Przygotowanie:

  1. Do ugotowanej kaszy dodaj mąkę, oliwę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zmiksuj, jeżeli masa jest zbyt ciężka dodaj stopniowo wody.
  2. Nagrzej piekarnik do temp.180 st.
  3. Masę rozłóż na papier do pieczenia (spryskaj Cooking Sprayem), formując cienki prostokąt. Uwaga- masa jest klejąca!
  4. Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz ok 30 min, po czym wyjmujemy kroimy masę na równe prostokąty i przekładamy na druga stronę. Pieczemy znów ok 20 minut.
  5. Jeśli chlebki są nadal miękkie, a to zależy od ich grubości, polecam położyć je na kratownicy i wstawić na kolejne parę minut do piekarnika. Mi zajęło to kolejne ok 15-20 minut i chlebki wyszły bardzo chrupkie. Za to przetrwały ok 3 dni i z dnia na dzień były coraz lepsze!

Uwagi:

wartości dla całego ciasta (mi wyszło 18 „chlebków”) : 527 kcal, B11g/66gW/24gT

jeden chlebek ma ok 4g W!

2 odpowiedzi na “CHLEBKI PŁASKIE JAGLANE wytrawne

  1. Najbi napisał(a):

    Mogłabyś podać makro tych chlebkow? Bo nie wiem czy jak oblicze osobno każdy składnik to będzie dobrze, ze względu na obróbkę termiczną 🙂

  2. super pomysł 🙂 <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy