Śniadaniowe wrapy bez węglowodanów, bez mąki, bez laktozy

Dziś mam dla Was wyjątkowo nie-słodkie śniadanie białkowo- tłuszczowe:) . Bez węglowodanów (oprócz tych z warzyw), bez mąki, bez laktozy. Wyszło takie paleo/tłuszczowe, czyli to co ostatnio wszyscy jedzą:) I dobrze, najważniejsze, że Wam to służy 🙂 <3. Ja, a raczej my, nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy do tego nie zrobili dodatkowo „na deser” sałatki owocowej;P , ale Wy możecie pominąć;).

Dzisiejszy przepis to wrap z kalafiora, w który zamknęłam tradycyjną jajecznicę usmażoną na masełku Ghee i warzywa. Oraz nasz ukochany bekon <3.


Co potrzebujemy na zrobienie placka?

– małej główki kalafiora surowego (nie mrożonego!) – trzeba go przygotować jak w moim przepisie na owsiankę bez węglowodanów z TEGO przepisu; czyli blndujemy lub tarkujemy na małe kawałki przypominające ryż
– 1 jajko
– sól, pieprz i tymianek,
– troszkę wody lub Cooking Spray do duszenia kalafiora

dodatkowo:
– warzywa, u mnie: czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, oliwki, sałata, ogórek zielony i malutkie korniszonki

Jak wykonać:

1. Kalafior dzielimy na małe różyczki i tarkujemy bądź blendujemy, aż będzie przypominał drobny ryż.

2. Dusimy go na patelni pod przykryciem, na Cooking Spray lub paru łyżkach wody. Bardzo ważne by nie złapał dużo wody, bo im bardziej będzie wodnisty, tym dłużej będzie się piekł i będzie za miękki. Najlepiej jak już będzie miękki, odcisnąć z niego nadmiar wody za pomocą ściereczki. W międzyczasie, gdy będziecie odsączać kalafior, nagrzejcie piekarnik na 200 stopni.

3. Dodajemy do niego 1 jajko, przyprawy i mieszamy, tworząc papkę.

4. Na blaszce lepimy z masy dwa placki, u mnie miały ok pół centymetra wysokości.

5. Pieczemy ok 20-25 minut (nawet dłużej) , aż się zarumieni. Obserwujcie brzegi, czy się nie przypalają. Jak tak to znak, ze już trzeba powoli wyjmować;). Placki najlepiej po wyjęciu odłożyć na kratkę do wyschnięcia, a w międzyczasie usmażyć jajecznicę i bekon:)

6. Wypełniamy placek dowolnymi dodatkami, typu warzywka, mięso, jajecznica itp.

7. Zamykamy połowę wrapa i podajemy do stołu:) .

Daaaaaaaaj bekona!!

A później po takim pożywnym jedzonku na trening! 😀 No chyba, ze jest niedziela, to można i się polenić;) jak nasze koty, zwłaszcza Edek.

Smacznego! <3

Drukuj przepis

Śniadaniowe wrapy bez węglowodanów, bez mąki, bez laktozy, bez glutenu

  • Czas przygotowania:
    20 minut
  • Czas gotowania:
    20 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje osoby
  • 1 szt kalafior mała główka nie mrożony! blndujemy lub tarkujemy na małe kawałki przypominające ryż
  • 1 jajko
  • sól, pieprz i tymianek
  • troszkę wody do duszenia kalafiora
  • warzywa warzywa, u mnie: czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, oliwki, sałata, ogórek zielony i malutkie korniszonki
  • bekon lub inne dodatki

Przygotowanie:

  1. Kalafior dzielimy na małe różyczki i tarkujemy bądź blendujemy, aż będzie przypominał drobny ryż.
  2. Dusimy go na patelni pod przykryciem, na Cooking Spray lub paru łyżkach wody. Bardzo ważne by nie złapał dużo wody, bo im bardziej będzie wodnisty, tym dłużej będzie się piekł i będzie za miękki. Najlepiej jak już będzie miękki, odcisnąć z niego nadmiar wody za pomocą ściereczki. W międzyczasie, gdy będziecie odsączać kalafior, nagrzejcie piekarnik na 200 stopni.
  3. Dodajemy do niego 1 jajko, przyprawy i mieszamy, tworząc papkę.
  4. Na blaszce lepimy z masy dwa placki, u mnie miały ok pół centymetra wysokości.
  5. Pieczemy ok 20-25 minut (nawet dłużej) , aż się zarumieni. Obserwujcie brzegi, czy się nie przypalają. Jak tak to znak, ze już trzeba powoli wyjmować;). Placki najlepiej po wyjęciu odłożyć na kratkę do wyschnięcia, a w międzyczasie usmażyć jajecznicę i bekon:)
  6. Wypełniamy placek dowolnymi dodatkami, typu warzywka, mięso, jajecznica itp.
  7. Zamykamy połowę wrapa i podajemy do stołu:)

Uwagi:

7 odpowiedzi na “ Śniadaniowe wrapy bez węglowodanów, bez mąki, bez laktozy

  1. Misiaczka napisał(a):

    Świetny pomysł 😀 Dzięki za przepis, będę próbowała!

    Odpowiedz
  2. Anonimowy napisał(a):

    jaki bekon kupujesz zeby go przyrządzić w taki sposób 🙂 ?

    Odpowiedz
    1. Ania K. napisał(a):

      dołączam się do pytania, gdzie najlepiej kupić bekon? bo czytałam, że jest pewna różnica między bekonem a boczkiem 😉

      Odpowiedz
    2. Karola Kocięda napisał(a):

      ja kupuje węgierski w Befsztyk na Pulawskiej, boczek też nie jest zły, ma troszke wiecej tłuszczu, ale ciężko dostać prawdziwy bekon.

      Odpowiedz
  3. Karola Kocięda napisał(a):

    dziękuje dziewczyny:* Edek też 😀

    Odpowiedz
  4. FitHealthyLife napisał(a):

    Uwielbiam takie wrapy, a w kociaku się zakochałam 🙂

    Odpowiedz
  5. Maja Wierzbicka napisał(a):

    twój kotek jest przepis na placki super! i kociak taki słodki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy