proteinowe ciasto jagodowe pełne zdrowia (i nasion konopi) na migdałowym spodzie

Ten weekend spędziłam w niesamowitym uzdrowiskowym miejscu – w Świeradowie- Zdrój, miejscowości z której pochodzi mój Mariusz. Miejscowość ta położona jest w Sudetach Zachodnich, niedaleko Jeleniej Góry i słynie z leczniczych wód mineralnych, radonowych oraz złóż borowiny umożliwiających zwalczanie chorób reumatycznych. Jakość i smak wody, jest tak zupełnie inna od tej, którą spożywamy w Warszawie, poza tym klimat, spokój, otoczenie wpływa bardzo kojąco. Chyba pierwszy raz w życiu chodząc tam po górach „usłyszałam” ciszę.

Codziennie jedliśmy tam na śniadanie ryż gotowany z jagodami z ogródka i miodem z pobliskiej pasieki. Jagody przywiozłam ze sobą do domku i postanowiłam od razu zrobić z nich jakiś wyjątkowy deser owocowy.

Ugotowałam dziś rano PROTEINOWY DŻEM JAGODOWY, na który przepis znajdziecie TU . A który stanowić będzie warstwę wierzchnią dzisiejszego ciasta migdałowego. Koniecznie przeczytajcie o aminokwasach znajdujących się w tym dżemie, za sprawą prawdziwego SUPERFOOD – NASION Z KONOPI.

PRZEPIS:

1. Dżem jagodowy z nasionami konopii i chia wg przepisu
2. szklanka (ok 90g) mąki migdałowej odtłuszczonej
3. 1/3 szklanki ok 30 g migdałów posiekanych nożem
4. syrop bez cukru 4 łyżki (ewentualnie woda + słodzik lub syrop daktylowy lub z agawy )
5. 3 łyżki erytrolu
6. pół łyżeczki cynamonu
7. płatki kokosa (opcjonalnie)

Co robimy:

1. Nagrzewamy piekarnik na 175 stopni góra-dół bez termoobiegu
2. Tortownicę, u mnie o średnicy 20cm, pryskamy PAM
3. Mąkę migdałową, cynamon, migdały, syrop mieszamy i lepimy z tego ciasto (najlepiej rękoma).

4. Powstałe ciasto rozkładamy na dno formy i wstawiamy do piekarnika na 18minut.


5. Gdy robi się ciasto możesz ugotować dżem (5 minut + ostygnięcie) 😉
6.  Wyjmujemy upieczony spód migdałowy i rozkładamy na nim równomiernie dżem. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut

7. Pozostawiamy chwilę ciasto do ostygnięcia, po czym kroimy w trójkąty i posypujemy płatkami kokosa.

8. Jemy 🙂

Moje dwa ważne pakery 🙂 Jeden, troszkę połamany, oczywiście najważniejszy <3:*
Za to w tym miejscu wszyscy się szybciej regenerują!

No ale niestety czas już było wracać do Warszawy: za nami 4,5 h podróż z małymi przerwami na jedzonko z pudełek;)

Miłego dnia!

Drukuj przepis

proteinowe ciasto jagodowe pełne zdrowia (i nasion konopi) na migdałowym spodzie

  • Czas przygotowania:
    10 minut
  • Czas gotowania:
    18 minut
  • Czas oczekiwania:
    5 minut

Składniki:

Porcje porcji

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik na 175 stopni góra-dół bez termoobiegu
  2. Tortownicę, u mnie o średnicy 20cm, pryskamy PAM, ja używam olej kokosowy PAM w sprayu (lub posmarowana olejem kokosowym)
  3. Mąkę migdałową, cynamon, migdały, syrop mieszamy i lepimy z tego ciasto (najlepiej rękoma).
  4. Powstałe ciasto rozkładamy na dno formy i wstawiamy do piekarnika na 18minut.
  5. Gdy robi się ciasto możesz ugotować dżem (5 minut + ostygnięcie) ?
  6. Wyjmujemy upieczony spód migdałowy i rozkładamy na nim równomiernie dżem. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut
  7. Pozostawiamy chwilę ciasto do ostygnięcia, po czym kroimy w trójkąty i posypujemy płatkami kokosa.

Uwagi:

Tortownica o średnicy 20cm, u mnie z wyjmowalnym spodem

Plus dżem jagodowy (poniżej mój przepis z blogu muscle-zone.pl)

1. jagody – 400g-500g

2. sok z połowy dużej cytryny

3. 1/3 szklanki nasion chia

4. 1/3 szklanki nasion konopii

5. 3-4 łyżki erytrolu

6. opcjonalnie bezcukrowy syrop np waniliowy Skin Lady lub ze Starbucks (albo syrop daktylowy/z agawy) – 3 łyżki

UWAGA: próbujcie masy, bo każdy lubi inny poziom słodkości!

Plan działania:

W garnku gotujemy na średnim ogniu (indukcja – 5) jagody z sokiem z cytryny, ok 5-7 minut aż zaczną się gotować i staną się miękkie.

Po tym czasie najlepiej pougniastać je widelcem lub łopatką, by się rozpadły. Wyłączamy płytę.

Dodajemy nasiona oraz słodzidła i mieszamy wszystko.

Przelewamy gorące do słoiczka i jemy później z omletem

1 odpowiedzi na “ proteinowe ciasto jagodowe pełne zdrowia (i nasion konopi) na migdałowym spodzie

  1. Anonimowy napisał(a):

    A mozna użyć innej maki??

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy