fit dżem(or) truskawkowo-rabarbarowy bez cukru

Najlepsze na świecie śniadanie to omlet z masłem orzechowym i owocami, chociażby w formie home-made dżemu bez cukru, bez żelatyny.

Dziś mam dla Was banalny przepis na dżem z rabarbaru i truskawek, mój pierwszy w życiu dżem, zrobiłam na razie z takich proporcji:

pół kilo truskawek (bez szypułek ;))
pół kilo obranego rabarbaru
ksylitol ok 150g-200g wg uznania (ja użyłam ok 150)
agar- agar
opcjonalnie syrop bez cukru  do moczenia rabarbaru ;P

Jak to zrobić?
PRZEPIS:
1. Dzień wcześniej pokrój rabarbar w kawałeczki ok 1cm grubości, wrzuć do miski i zalej ciepłą wodą z 70g-100g ksylitolu (u mnie ok 70g i dodatkowo zalane syropem bez-cukrowym tiramisu- kilka łyżek). Odstaw na kilka godzin (minimum 6h).

2. W  oddzielnej misce zasypujemy ksylitolem (ok 50g)  oczyszczone truskawki.

3. Gotujemy owoce ok 30 minut pod przykryciem, na małym ogniu,aż zaczną się rozpadać i zaczną puszczać sok. Mieszajcie co jakiś czas.

4. Po 30 minutach, odlać sok który puściły owoce (polecam przelać w dzbanek i wstawić do lodówki do późniejszego wypicia!!mniam!). Truskawki można lekko rozgnieść widelcem. Dodać ok 50g ksylitolu. Spróbujcie czy poziom słodkości Wam odpowiada. „Smażymy” owoce na małym ogniu, często mieszając.
5. Jak na patelni pozostanie nam gęsta masa, dodajemy 2 łyżeczki agar agar i dokładnie mieszamy.

6. Przekładamy do słoiczków i wekujemy; przewracamy słoiczki do góry nogami i zakrywamy np kocem:).

7. Smacznego!!

A tymczasem  lecę po kolejne 2 kilo rabarbaru i 2 kilo truskawek:D Robimy zapasy dżemora:D

Buziaki!

Drukuj przepis

fit dżem truskawkowo-rabarbarowy bez cukru

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej pokrój rabarbar w kawałeczki ok 1cm grubości, wrzuć do miski i zalej ciepłą wodą z 70g-100g ksylitolu (u mnie ok 70g i dodatkowo zalane syropem bez-cukrowym tiramisu- kilka łyżek). Odstaw na kilka godzin (minimum 6h).
  2. W oddzielnej misce zasypujemy ksylitolem (ok 50g) oczyszczone truskawki.
  3. Gotujemy owoce ok 30 minut pod przykryciem, na małym ogniu,aż zaczną się rozpadać i zaczną puszczać sok. Mieszajcie co jakiś czas.
  4. Po 30 minutach, odlać sok który puściły owoce (polecam przelać w dzbanek i wstawić do lodówki do późniejszego wypicia!!mniam!). Truskawki można lekko rozgnieść widelcem. Dodać ok 50g ksylitolu. Spróbujcie czy poziom słodkości Wam odpowiada. "Smażymy" owoce na małym ogniu, często mieszając.
  5. Jak na patelni pozostanie nam gęsta masa, dodajemy 2 łyżeczki agar agar i dokładnie mieszamy.
  6. Przekładamy do słoiczków i wekujemy; przewracamy słoiczki do góry nogami i zakrywamy np kocem:).

Uwagi:

13 odpowiedzi na “ fit dżem(or) truskawkowo-rabarbarowy bez cukru

  1. Agnieszka Sokołowska pisze:

    Witam, czy agar agar mozna zastąpić czymś innym?

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      żelatyną 😉

      Odpowiedz
  2. Dobromiła Rogowska pisze:

    Zrobiłam dziś fit dżem wiśniowy 🙂
    2 kg wiśni wydrylowanych z sokiem ugotowałam, dodałam 250 g ksylitolu oraz 3 łyżeczki agar-agar, zblendowałam wszystko. Słoiki zalałam wrzątkiem, wylałam wodę i wlałam dżem do słoików. Zakręciła, odwróciłam i… już 🙂 wyszedł trochę mało słodki ale mi pasuje (można dodać więcej ksylitolu).

    Odpowiedz
  3. Anonimowy pisze:

    Ile sloikow wyszlo z podanych proporcji? 🙂

    Odpowiedz
  4. Anonimowy pisze:

    wygląda super! na pewno zrobię, ale ksylitol zastąpię stewią Natusweet, bo jej ufam i jest moim sprzymierzeńcem w diecie 🙂

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Jasne! tylko śpiesz się z truskawkami, bo one juz znikają, albo wyglądają nieciekawie – w sumie to wręcz nadają się już jedynie na przeciery i dżemy;)

      Odpowiedz
  5. Anonimowy pisze:

    Witam. Chciałabym się dopytać o agar-agar. Czy zmienia on smak dżemu? I czy przed dodaniem substancji do owoców nie trzeba jej przedtem rozpuścić w wodzie? 🙂

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Nie i nie 🙂

      Odpowiedz
    2. Anonimowy pisze:

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  6. Anonimowy pisze:

    Słoiki dobrze było jeszcze zapasteryzować, jeśli chcemy zrobić zapasy i przechowywac je dłużej. A tak poza tym to super przepis 🙂

    M.

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      To prawda, ja to jestem początkująca w tym temacie, ale właśnie moja mama mi to samo powiedziała;P

      I dziękuję:) Ja juz zrobiłam trzy kolejne słoiki:)

      Odpowiedz
    2. Anonimowy pisze:

      Polecam poczytać o pasteryzacji na sucho w piekarniku, dużo lepsza niż tradycyjna metoda naszych mam w garze z wrzącą wodą. 😉
      M.

      Odpowiedz
  7. Angela Kośmider pisze:

    Super:)
    Czekam na przepis na tarte i masło:)
    Myślisz, że można zamienić truskawki i rabarbar na maliny czy jagody ew. skracając czas gotowania owoców? 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy