cytronove love bezglutenove (paleo low carb)

Pisałam przy okazji przepisu na ciasto cytrynowo-kokosowo-marchewkowe  jak bardzo lubię cytrynowy posmak słodkich ciast:).

Dziś mam dla Was baaaaardzo cytrynowe ciasto, nie zawierające praktycznie węglowodanów. Ksylitol możecie zastąpić erytrolem; wówczas jeden kawałek ciacha będzie miał tylko 3g W z cytryn !! Ale ksylitol pamiętajcie, że jest słodszy, więc erytrolu musicie użyć znacznie więcej; proponuje 1,5 raza więcej (próbujcie masy!).
A tu macie makro całego ciacha:  

kok

Co jest fajne, to do zrobienia tego ciasta potrzebujemy tylko 5 składników:

– wspomniany słodzik ksylitol lub erytrol , dostaniecie TU i TU,
– mąka kokosowa , ja kupuje TU
– cytryny- wystarczą 4 większe sztuki
– 3 jajka
– olej kokosowy, polecam TEN

*Dokładne ilości znajdziecie w przepisie pod Barneyem:).

img_4264 img_4263 img_4258

Moje uwagi co do ciasta:

– spód wyjdzie Wam też z masłem klarowanym, ghee , ale polecam wówczas zrobić bardzo cienką warstwę spodnią, bo smak zdominuje ciasto; ewentualnie dodajcie jakiś syrop smakowy 0kcal, co dodatkowo fajnie zwiąże ciasto. Ja wolę wersję z olejem kokosowym,
– lepszym (pod względem konsystencji) zamiennikiem ksylitolu byłby miód, ale przy redukcji nie jest to najlepszy składnik;P jak jesteście na masie – wypróbujcie taką wersję;)
– nie używajcie gotowych soków cytrynowych ze sklepu, ciacho zupełnie inaczej- czytaj gorzej – smakuje,
– uważajcie by nie przypiec spodu, pilnujcie go, u mnie to zawsze jest 8 minut w rozgrzanym piekarniku;). Grubość jego zależy od blaszki. Ostatnio zrobiłam grubszy spód w podłużnej formie (właśnie tej ze zdjęcia silikonowej) ok 25×15 i szczerze, ciasto było dla mnie troszeczkę za tłuste, lepiej dać formę ok 20×20 cm, wówczas proporcje są najlepsze,
– zakochacie się w masie wierzchniej!! ja już mam pomysł, by tylko z niej zrobić następne ciasto lub muffiny!!
– by zmniejszyć ilość  tłuszczy można zrobić inny spód np z płatków owsianych lub mąki.

– DODATKOWO polecam cytrynowe omlety z masy wierzchniej może z mniejszą ilością żółtek (to już od Was zależy!), z dodatkiem odżywki białkowej , z makiem i borówkami – jak na zdjęciu poniżej:)

zdjeciexcv

img_4267 img_4268

Zapraszam do przepisu!! <3 (P.S. Podobno koty boją się cytryn XD :))

Drukuj przepis

ciasto cytronove love bezglutenove (paleo low carb)

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje sztuk

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
  2. W misce mieszamy razem olej kokosowy, ksylitol, sól, wodę. Dodaj mąkę kokosową, ulep ciasto.
  3. Rozłóż ciasto na spodzie wcześniej nasmarowanej olejem kokosowym blaszce ok 20x20 cm, może to być cienka warstwa. Wstaw do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie wyjmij do ostudzenia na ok 15 minut.
  4. Zmniejsz temperaturę w piekarniku na 180 stopni.
  5. Zmieszaj w jednej misce (ubijaczką ręczną, nie mikserem) jajka, ksylitol i zest. A w drugiej - sok z cytryny z mąką. Sok dodaj do jaj. Dokładnie zmieszaj na gładką masę, która stanowi nasz topping.
  6. Przelej topping na upieczony spód, zacznij od środka i rozprowadzaj na boki. Piecz ok 20 minut
  7. Gotowe ciasto ostudź i wstaw na 3h do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzone po nocy w lodówce.

Uwagi:

kok
Jeśli podmienimy ksylitol na erytrol w 1 kawałku z 10 sztuk będzie jedynie 3g W z cytryn i mąki kokosowej! 1 szt: 133kcal, 2g B, 10g T

Moje uwagi co do ciasta:

– spód wyjdzie Wam też z masłem klarowanym, ghee , ale polecam wówczas zrobić bardzo cienką warstwę spodnią, bo smak zdominuje ciasto; ewentualnie dodajcie jakiś syrop smakowy 0kcal, co dodatkowo fajnie zwiąże ciasto. Ja wolę wersję z olejem kokosowym,
– lepszym (pod względem konsystencji) zamiennikiem ksylitolu byłby miód, ale przy redukcji nie jest to najlepszy składnik;P jak jesteście na masie – wypróbujcie taką wersję;)
– nie używajcie gotowych soków cytrynowych ze sklepu, ciacho zupełnie inaczej- czytaj gorzej – smakuje,
– uważajcie by nie przypiec spodu, pilnujcie go, u mnie to zawsze jest 8 minut w rozgrzanym piekarniku;). Grubość jego zależy od blaszki. Ostatnio zrobiłam grubszy spód w podłużnej formie (właśnie tej ze zdjęcia silikonowej) ok 25×15 i szczerze, ciasto było dla mnie troszeczkę za tłuste, lepiej dać formę ok 20×20 cm, wówczas proporcje są najlepsze,
– zakochacie się w masie wierzchniej!! ja już mam pomysł, by tylko z niej zrobić następne ciasto lub muffiny!!
– by zmniejszyć ilość  tłuszczy można zrobić inny spód np z płatków owsianych lub mąki.

 

28 odpowiedzi na “cytronove love bezglutenove (paleo low carb)

  1. Anonimowy napisał(a):

    Można zastąpić mąkę kokosową inną mąką? np ryżową i wiórkami?

    1. Dolce far niente. napisał(a):

      Rowniez zwracam sie z takim pytaniem a nie moge sie doczekac zeby je zrobic 🙂

    2. Karola Kocięda napisał(a):

      nie próbowałam. Mąkę kokosową z reguły lepiej zastąpić, niż ją dawać w zastępstwo innej;)

  2. Ula Banana napisał(a):

    Karola chcialam wyprobowac ten przepis, ale jako muffiny. Myslisz z uda sie jak zrobie je tylko z masy wierzchniej? Bede wdzieczna za rade 🙂

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      teoretycznie powinno wyjść , masa jest płynna gęsta, ale po upieczeniu zasycha

  3. Anonimowy napisał(a):

    A czy ksylitol jest w smaku bardziej podobny do białego cukru niż erytrytol?
    Ja bym zrobiła z mąką p. żytnią, ale ona ma mniej glutenu, więc ciasto pewnie by się rozwalało, może spróbuję dosypaćgumy ksantowe i ona "sklei" to ciasto podobnie jak gluten…

    1. Ula Banana napisał(a):

      Mąka żytnia zawiera jak najbardzej gluten w przeciwienstwie do mąki kokosowej, ktora jest bezglutenowa.

  4. Anonimowy napisał(a):

    Czy jezeli uzyje stevi w proszku wplynie to na smak i konsystencje ciasta czy moge smialo probowac ? Moze ktos juz robil w ten sposob ? 🙂

    Pozdrawam

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      na smak może mieć wpływ, ale jeżeli używasz stevii i Ci pasuje, to będzie okej:)

  5. Karolina K napisał(a):

    Jak dokładnie zrobić omleta z tego toppingu? Mi na patelni nie chciał się ściąć i wyłożyłam na talerz brzydką papkę 🙁

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      ooo:( to spróbuj może z inną mąką i np. tak jak pisałam w opisie może dodaj odżywkę białkową. Polecam mąkę ryżową, jest bardzo fajna we współpracy przy omletach:). Z kokosową również mi wyszło, ale fakt było trudniej przy przewracaniu. Ja wpierw ubijam 1 jajko i dwa białka, dodaje do tego sok z cytryny, mak, odżywkę kokosową, mąkę, słodzidło, czasami amarantus preparowany (mieszam je już łyżką z pianą z jajami.

  6. GYM napisał(a):

    Ale czadzik, dobrze że są tęgie umysły kreujące takie cuda 🙂 Trzeba spróbować

    Pzdr

  7. Marzena Kalinowska napisał(a):

    Upiekłam dzisiaj. Teraz schłodzę i jutro zobaczymy. Wygląda podobnie do Twojego.

  8. holly napisał(a):

    ale pyszności!

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      <3 przeczytaj koniecznie uwagi w poście:) daj znać jak zrobisz ciacho:)

  9. Maja Wierzbicka napisał(a):

    świetne ciasto! muszę wypróbować przepis. Musiało być pyszne 🙂

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      daj znać jak wyszło <3

  10. Anonimowy napisał(a):

    Jak to możliwe, że tylko 9g węglowodanów? Maka kokosowa ich nie zawiera? 🙂

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      mąka kokosowa ma bardzo mało węgli, ja napisałam ogólnie ale z niej przypada 1g W. wrzuciłam tabele kcal na całe ciasto:)

    2. Sasha Morgan napisał(a):

      w tabeli brak wartości z jajek :/

    3. Karola Kocięda napisał(a):

      oooo dzięki, nie zauważyłam wcześniej tego! dziękuje:*

  11. Anonimowy napisał(a):

    Karola, czy ten olej kokosowy, który polecasz pachnie kokosowo? Pytam, bo kupuję zwykle, ale trochę droższy i teraz szukam tańszego ale tak samo cudnie pachnącego zamiennika 🙂 a ciacho na dniach na pewno zrobię 😀 zapowiada się super!

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      tak, myślę, że sie nie zawiedziesz:) bierz virgin:)

  12. Anonimowy napisał(a):

    Zawsze gdy wchodzę na twój blog, mam tylko jedno w głowie: rzucić pracę, napaść na sklep, iść do domu i przez cały dzień piec twoje pysznosci, wszystkie!!!! A ponieważ wchodzę na blog codziennie, codziennie mam taki plan ;P

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      hehe plan szalony ale fajny;P jak miło:* ale nie rzucaj pracy:) zostaw przepisy na weekendy 🙂

  13. Carlannite napisał(a):

    Mój kot też nie boi się żadnych cytrusów hahaha :p
    A ciasto już mi się dzisiaj śniło (serio!) jak wczoraj wieczorem wstawiłaś je na insta 😮 nie mogłam się doczekać kiedy wreszcie naprawią Ci ten internet i obdarujesz nas przepisem 😀
    Omlecik też świetny!
    A widziałaś na guiltfree.pl aromaty Funky Flavors? Kupiłam sobie kilka i są naprawdę świetne! Nie ma takiego sztucznego posmaku i chyba nie są jakieś bardzo niezdrowe, tak sądzę 😉

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      hehe <3 koniecznie zrób ciasto i daj znać:) a flavorsy wypróbuje kiedyś, dzięki za info

    2. Anonimowy napisał(a):

      Tez ostatnio zakupiłam flavorsy i smak "herbatniki maślane" oraz "biszkopt" miażdży pod sufit!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy