Brownie cukiniowo-jaglane, 71 kcal/3,5B/1,1T/9W

Na internecie krąży cała masa przepisów na cukiniowe brownie. Jednak na mojej już dość restrykcyjnej diecie, niestety mało który mi odpowiada. Jednak wspierając się Waldenem, słodzikami 0 kcal, mąką jaglaną, udało mi się uzyskać ciasto o fajnych parametrach. Jeżeli nie musicie używać produktów 0 kcal, w przepisie, podałam Wam zdrowsze (czytaj nie przetworzone/”chemiczne”/niewiadomego pochodzenia) zamienniki;). Często pytacie mnie o produkty Walden Farms, dlaczego je spożywam, czy często, czy są zdrowe, myślę, że na te wszystkie pytania znajdziecie odpowiedź w TYM artykule, który świetnie tłumaczy, dla kogo adresowany jest ten produkt. Prawda jest taka, że ja nie używam go często, smakuje mi tylko kilka ich wyrobów, ale przed zawodami, kiedy mamy ograniczone makro a olbrzymią chęć na słodkie, od czasu do czasu ratuje tyłek;). Uważam że, jeśli nie ma takiej potrzeby by go spożywać, jest wiele innych zamienników naturalnych.
Ale wracając do przepisu:) Wyszedł mi dosyć spory „bochenek”, który wydał aż 16 sztuk kawałków, grubszych niż kromka chleba:) Każdy ma tylko 71 kcal i 9g Węglowodanów ( w całe ciasto wliczone też jest 100 g W z ksylitolu!!). Do tego ilości tłuszczu są niewielkie, bo aż 1g :).

Ciasto oczywiście można podawać z dodatkami, takimi jak masa z odżywki białkowej, mus owocowy, czekoladowym, z orzechami, bądź  masłem orzechowym. Ta ostatnia pozycja jest dla mnie najlepszym połączeniem, bo ciasto jest mega słodkie, a masło (u mnie) z migdałów, Meridian, trochę łagodzi tą słodkość swoim kontrastowym orzechowym smakiem, poza tym jest super źródłem tłuszczy oleinowych. Oczywiście pamiętamy o różnych źródłach tłuszczu oraz spożywaniem odpowiedniego stosunku Omega 3 i 6 ;).

Brownie swój smak zawdzięcza kakao, cynamonowi ( które obniża ig mąki jaglanej), ksylitolowi i erytrolowi. Zdecydowałam się na połączenie obu zdrowych słodzideł, ponieważ ksylitol jest cukrem naturalnym bardziej słodkim, ma niskie ig, jednak dość sporo kcal i węglowodanów. Erytrol, jest lepszą alternatywą,bo bezkaloryczną i o ig=0, ale jednak też mniej słodszą, więc trzeba go dużo dodawać. Mieszanka ich jest dla mnie idealna, no i oba są odporne na wyższą temperaturę i nadają się do pieczenia.

Oczywiście ciasto jest też super w wersji bez niczego, sauté. Idealne do kawy:)

Przepis znajdziecie pod zdjęciami:)

 

06-04-2015-2

24 odpowiedzi na “Brownie cukiniowo-jaglane, 71 kcal/3,5B/1,1T/9W

  1. Anonimowy napisał(a):

    o nie, gdzie zniknął przepis???? 🙁 chciałam jutro zrobić 🙁

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      jest pod zdjęciami:) nigdzie nie zniknął:)

  2. Ola Halagiera napisał(a):

    Czy cukier trzcinowy (1 szklanka) będzie dobrym zamiennikiem?

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      nierafinowany cukier trzcinowy jest na pewno zdrowszą alternatywą niż biały cukier. polecam przeczytać też szósty artykuł z ostatniego posta:)

  3. Ola Halagiera napisał(a):

    Czy cukier trzcinowy (1 szklanka) będzie dobrym zamiennikiem?

  4. Karola Kocięda napisał(a):

    wystarczy dip Waldena, trzeba użyć albo dipu albo soku jabłkowego:)

  5. Anonimowy napisał(a):

    Witam czy trzeba użycz i sok jabłkowy i dip jabłkowy Waldena razem czy wystarczy dip? Pozdrowionka;)

  6. Anonimowy napisał(a):

    Dzięki! Wszystko co do tej pory "produkowałam" na bazie Twoich przepisów smakowało nie tylko mi, ale także innym a to ogromny plus! ;]

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Bardzo miło mi to słyszeć:D:*

  7. Anonimowy napisał(a):

    Hej ho! Mam pytanko. W czym mielisz siemię albo kaszę jaglaną?

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      siemie w młynku do kawy i polecam robić to na bieżąco, czyli mielimy tylko porcję, którą zjemy na świeżo. Nie warto kupować gotowego mielonego, bo nie mamy pewności, ze są tam nadal zawarte kwasy omega 3, najcenniejsze z tego produktu. Kaszę jaglaną , nie blendowałam, mam gotową mąkę, ale blenderem blendowałam płatki owsiane.

  8. Anonimowy napisał(a):

    Czy gdy jestesmy glodni to znaczy ze wszystko spalilismy? Np kiedy klade sie spac i ssie mnie w zoladku to znaczy ze moj orgaznim wszystko spalil i nie odlozy tkanki tluszczowej?

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Na redukcji niestety wieczorny głód jest częsty. Mamy deficyt kaloryczny, organizm się upomina o swoje;) Polecam wtedy jeść warzywa o niskim ig, wziąć kilka cukierków orbit bez cukru lub żuć gume;)

  9. Monika M napisał(a):

    Mmmm… Tyle jedzenia 😉

    Zapraszam również do mnie: http://bezgwiezdne-niebo.blogspot.com/

  10. Daria Józefczak napisał(a):

    super to wygląda ! muszę spróbować 😉

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Spróbuj, ja dzis zrobiłam kolejną blaszkę:D

  11. Anonimowy napisał(a):

    Hmm, kurcze, przeglądałam ostatnio przepisy z Twojego bloga po czym wpadł mi w oko post na fb. Czytam, czytam i kurcze wstęp brzmi znajomo… Ja rozumiem rozpowszechnianie przepisów, ale czy tak ciężko jest wymyślić samemu jakiś ładny wstęp? https://www.facebook.com/Z2Hfunpage/photos/a.663296413766273.1073741829.658801077549140/806440112785235/?type=1&permPage=1

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      dziękuję Ci za informację!! Masakra!! A czy możesz mu wkleić link do mojego przepisu z tym komentarzem? Pewnie i tak skasuje:( szoook przepis zmieniony ale ewidentnie skopiowany tekst i inspiracja moim:/ dzięki jeszcze raz!

    2. Karola Kocięda napisał(a):

      komentarz stosowny ode mnie właśnie poszedł, skopiowany mój post, "inspiracja przepisem, a nawet nie podali autora:/ słabooo na maksa

    3. Anonimowy napisał(a):

      niestety mojego komentarza już nie widzę 🙁 a taka sama sytuacja pojawia się tutaj https://www.facebook.com/Z2Hfunpage/photos/a.663296413766273.1073741829.658801077549140/801903223238924/?type=1

    4. Karola Kocięda napisał(a):

      Mój dziś został przywrócony , dziekuję jeszcze raz

  12. Anonimowy napisał(a):

    Czy zamiast ksylitolu mozna dac stevie w plynie?? Nie wplynie to na konsystencje ciasta ??

    1. Anonimowy napisał(a):

      a taką w proszku? 😉

    2. Karola Kocięda napisał(a):

      można 🙂 tylko trzeba uważać by nie było gorzkie, bo nie wiem jaką stewię używasz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy