Przepis na zdrowe muffinki z jagodami goji i amarantusem

Dziś mam dla Was super szybki przepis na pyszne muffinki. U mnie dodatkowo z nadzieniem z pysznego ekologicznego dżemu BEZ DODATKU CUKRU, o smaku wiśniowym. Można go zakupić TUTAJ .

Robi się je w 5 minut, piecze w dwadzieścia, a składniki dostarczą nam witalności na wiele lat;)

A wszystko dzięki składnikom, które zawiera, amarantus  oraz  jagody goji  ( o amarantusie pisałam już przy okazji kokosanek ).

Jagody goji należą do grupy superfoods. Bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Podam Wam poniżej 10 powodów, dlaczego powinny znaleźć sie w naszej diecie:

1. Źródło białka: Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim).

2. Posiadają 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor.  Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku!

3. Beta karotenu ma więcej niż sama marchewka.
4. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6.
5. Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.
6. Występują w nich  polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy i hamują proces starzenia! Gdy się starzejemy nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu (HGH – Human Growth Hormone), który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu.
7. Jagody mają jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie.
8. Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Prawdopodobnie ten owoc zawiera największą dostępną obecnie naturalną koncentrację zeaksantyny. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie goji berries, aby poprawić wzrok.
9. W Azji używano goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy.  Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne.
10. Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę.

img_5030 img_5031 img_5032 img_5033 img_5034 img_5035 img_5037

Poniżej przepis:
 fullsizerender
Smacznego 😀 Miłego Nowego Tygodnia !!

5 odpowiedzi na “Przepis na zdrowe muffinki z jagodami goji i amarantusem

  1. Michał Jaworski napisał(a):

    Fajny zdrowy przepis – uwielbiam takie 🙂 Ja też eksperymentuję z pieczeniem pełnowartościowych muffinów, teraz akurat z truskawkami.

  2. Anonimowy napisał(a):

    mozna je zrobic z amarantusem nieekspandowanym? czy nie wyjdą? 🙁

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Można zamienic na płatki owsiane, otręby, płatki jaglane:)

  3. Merc napisał(a):

    Mam takie pytanie natury technicznej 😉
    50g amarantusa to jaka to część szklanki? albo ile łyżek? niestety mam problem ze zważeniem ;(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy