Jagodowe brownie ze spodem z kalafiora i platkow owsianych

Obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają stężenie cukru we krwi. Mają właściwości bakteriobójcze i stosuje się je w zatruciach pokarmowych. Działają przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, łagodzą bóle żołądka i nudności, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii. Wychwytują w organizmie wszystkie toksyny oraz korzystnie wpływają na wzrok i układ krążenia. Ponadto są dobrym źródłem witaminy C.

Mowa oczywiście o jagodach.
Ten magiczny owoc, jest dla nas, osób trenujących,  bardzo pożądanym produktem, szczególnie jeśli chodzi o dostarczanie witaminy C, która jest niedoceniana, a powinniśmy ją regularnie spożywać, ponieważ nie ma możliwości magazynowania jej w organizmie.

Bierze ona udział w kilkuset procesach zachodzących w organizmie, a najważniejsze dla nas są:
– produkcja kolagenu – regenerują się stawy, ścięgna, więzadła, skóra
– wytwarzanie tlenku azotu – wspiera ten proces poprzez zwalczanie wolnych rodników, jest bardzo dobrym antyoksydantem
– przeciwdziała destrukcyjnemu wpływowi stresu
– redukcja tkanki tłuszczowej poprzez wspieranie syntezy karnityny.

Dzisiejsze ciasto zawiera dużo witaminy C, dzięki użyciu w nim jagód i soku z cytryny. Właściwości zostają, bo ciasto jest w formie raw. Nie wymaga pieczenia i najlepiej zrobić je dzień wcześniej, by przeleżało całą noc w lodówce. Składa się z dwóch warstw: kakaowego spodu – brownie oraz warstwy wierzchniej – właśnie jagodowej.

To co potrzebujemy to:

jagody, o tej porze to chyba tylko mrożonki wchodzą w grę,
olej kokosowy
kalafior, surowy bądź mrożony, z którego robimy krem, tak jak w przepisie na lody, ale kalafior nie musi być zimny
mąkę owsianą (lub zmielone płatki owsiane)
kakao
ekstrakt waniliowy
migdały- płatki
cytrynę
słodzik

Dokładne proporcje znajdziecie w przepisie pod kotami:)
Smacznego!

img_6434 img_6435 img_6438 img_6439 img_6440 img_6511 img_6646 img_6647

 

22-03-2015-1

23 odpowiedzi na “Jagodowe brownie ze spodem z kalafiora i platkow owsianych

  1. Anonimowy napisał(a):

    Witam 🙂 Czy odżywke bialkowa mozna dodac do spodu :>? I jaka ilosc proponujesz:>?

  2. Aneta Pawlik napisał(a):

    Trafiłam tu z Google i tytuł kompletnie rozwalił system. Niezwykłe połączenie!

  3. Anonimowy napisał(a):

    A można wiedzieć jakiej aplikacji używasz do przechowywania przepisów?

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Jasne, Moleskine na IPad

  4. Piotr Mikosik napisał(a):

    Wypróbowane, bardzo smaczne, tylko niestety maziowate. Myślisz, że to kwestia włożenia ciasta do formy silikonowej zamiast zwykłej formy?

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Tak! Nie chłodzi sie ciasta w silikonach 🙂 bo silikonowe formy nie trzymają gęstych mas. Moje ciasto wyszło stałe, nie rozwala sie, nie bylo miziowate:) następnym razem zrob w blaszce:) silikonowe formy są lepsze do pieczenia .

    2. Piotr Mikosik napisał(a):

      Wielkie dzięki! Będę robił na Święta dla rodziny, więc tym razem nie może być skuchy ;P

    3. Karola Kocięda napisał(a):

      Daj znać, bo sama aż sie stresuje XP

  5. Piotr Mikosik napisał(a):

    Wygląda rewelacyjne, wieczorem spróbuję, ale w wersji truskawkowej 🙂

  6. Anonimowy napisał(a):

    Kurcze cos zrobilam nie tak chyba -( u mnie wyszlo takie dziwne ;-( zrobilam wg przepisu i spod wyszedl mi cieniutki a zrobilam z tej porcji co podalas Karolina.dodam, ze wyszla mi mala keksowka;-(. Moze jaies wieksze proporcje? Moze podwojone? W smaku jest fajne choc przewaza smak kakao. Cos chyba nie tak zrobilam. Mozecie cos podpowiedziec?

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      No moja keksówka też nie jest za duza , ok 20×13 cm (z pamieci piszę wiec potwierdze. Na orzyszłość, napiszę rozmiar formy:) Jeżeli chcesz podwójną porcje zrób więcej:) Ja właśnie ze względu na grubszy spód zrobiłam ciasto w mniejszej formie. Ja daję Wam często inspiracje, proporcje, które przecież możecie przemnażać:) Ja na redukcji nie mogę robić wiekszych ciast;)

  7. Anonimowy napisał(a):

    Zrobione :)) Idealne na jutrzejsze II sniadanie :* Dziekuje Bardzo za przepis ! I chce powiedziec ze uwielbiam Twojego bloga to juz kolejny przepis ktory wyprobowalam i bardzo przypadl mi do gustu 🙂 Tak trzymaj

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      dziękuje:):* bardzo sie ciesze:)

  8. Anonimowy napisał(a):

    zrobiłam wczoraj – zamiast jagod dałam truskawki i muszę przyznać że jest mega pyszne! Dzięki z przepis.pozdrawiam
    asia

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Super!! Też zrobię truskawkową wersję, nawet o tym myślałam:)

  9. spokow napisał(a):

    Czy tylko ja mam ciągle problem z przeczytaniem przepisów? 😀 Ta czcionka w skłądnikach jest tragiczna! Ale nic, pomęcze sie i do wieczora odczytam a póki co wyjęłam z zamrażarki kalafior i bede robić lody na deser 😉
    Ostatnio robiłam bezy i były super. Raz mi się białko nie ubiło do końca i upiekły się płaskie białkowe ciasteczka ale tez byly super. Jak lody mi wyjdą to już zawsze pozostane na diecie redukcyjnej ;p

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Cześć! Dzięki, ze zwróciłaś uwagę, bo rzeczywiście coś jest nie tak z rozdzielczością przy tym przepisie. Czy jeszcze przy którymś jest taki problem? Zobacz jak Ci się wyświetlają np pancaki ze szpinakiem (belikewonderwoman.blogspot.com/2015/03/przepis-na-perfekcyjne-sniadanie.html), będę wdzięczna. Chce porównać. Jak bedę w domu, to podmienie ten przepis. Choć już jedna osoba się doczytała;P, ale u mnie też pikseloza się robi:( Jeszcze raz dzięki!

  10. Fitness kuchnia napisał(a):

    Chyba się minęłaś z powołaniem 😛
    A swoją drogą to jakoś nie mogę sobie wyobrazić smaku tego kalafiora z Twoich przepisów. Dlatego z ciekawości, w piątek, powstaną te brownie 😉

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Haha:) Jeśli uczyłam się 5 lat projektowania i konstruowania budynków, to jaki problem może być z ciastem;P 😉 Spróbuj koniecznie lodów z kalafiora.. będziesz zaskoczony. Biedrowy kalafior mrożony 2,29:D, wystarczy 200g, odmrażasz trochę (niech poleży z godzinkę w cieple, bądź jak jesteś niecierpliwy zalej na chwilę wrzątkiem (nie straci zimna, a łatwiej będzie zblendować), bądź jak masz np thermomix to w ogóle da sobie radę z zamrożonym kalafiorem. Dodajesz miarkę 15g odżywki dowolny smak, u mnie ciastko albo wanilia, łyżkę kakao najlepiej niskotłuszczowego, słodzik. Blendujesz razem i jesz:) Konsystencja gęsta jak lody:) Nikt nie wierzy, ze dobre póki nie spróbuje;) W brownie kalafiora w ogóle nie czuć:) można za to podbić smak spodu dodając czekoladową odżywkę.

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Muszę przyznać nieskromnie, jest przepyszne, ja je dziś robię znowu. Przez ostatnie trzy dni jadłam je po dwa kawałki na śniadanie wraz z omletem:) resztę zjedli znajomi:)

  11. Anka Anka napisał(a):

    Kolejne pyszności do wypróbowania 🙂 Podziwiam Cię za tyleeee pomysłów kulinarnych :)))

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      dziękuję bardzo:) Powiem Ci trochę nieskromnie, że to ciasto bardzo mi podpasowało, ten smak połączenia czekolady i jagód z delikatnym posmakiem cytryny, jestem taka dumna z tego przepisu. Przez ostatnie 4 dni jadłam je po dwa kawałki na śniadanie wraz z omletem:) A waga idzie w dół:) Uwielbiam moją dietę;P Pozdrawiam miłego dnia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy