Przepis na fit granolę, naczosy oraz parę tipów redukcyjnych

Dziś zdradzę Wam kilka pierwszych tipów, jak sobie radzić w kuchni na redukcji ( i nie tylko;)):

1. Jedząc owsiankę lub jaglankę, które po obróbce termicznej mają wysokie IG, warto dodać łyżeczkę cynamonu, który zapobiega wahaniom insuliny po posiłku, obniża
poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

2. Chcesz zjeść omlet z białek, bo masz na posiłek przydzielone tylko białko i warzywa, a słoiki Waldena świecą pustką? Przydałoby się smarowidło..Skocz po dostępny w każdym sklepie kalafior, ugotuj go i zblenduj z odżywką białkową smakową, cynamonem i słodzikiem. Taki krem możesz rozsmarować na omlecie lub wrzucić do środka naleśnika proteinowego.

3. Potrzebujesz zamiennika cukru pudru do przepisu, np do posypania ciasta albo owoców? Zmiel ksylitol w młynku do kawy.

4. Lubisz jajko na twardo, nie gotuj go dłużej niż 10 minut, bo straci aż 40% białka! Najlepiej się wchłania białko z miękkiego jajka 4-minutowego.

5. Lubisz chrupać nachosy w kinie, ale rezygnujesz z nich ze względu na redukcję? Możesz to teraz zmienić. Zrób je w zdrowej wersji wg przepisu :

PRZEPIS NA FIT NACHOSY:

Otręby żytnie (Twoja porcja), ulubione przyprawy (np papryka ostra, do kurczaka itd), gorąca woda (na 100g otrębów ok 1/4-1/2szkl) mieszamy razem i powstałe gęste ciasto wałkujemy cienko na folii spożywczej. Wycinamy trójkąciki i smażymy beztłuszczowo z dwóch stron do momentu aż będą chrupkie:). Można jeść z ketchupem Walden Farms lub takim o obniżonej zawartości cukrów.

11-01-2015-4

6. Jeżeli żółtko wpadnie Ci do białka, użyj do jego wyjęcia  plastikowej butelki po wodzie mineralnej: http://youtu.be/WnyrzHaLfxQ

7. Nie wiesz z czym jeść jogurt lub mleko migdałowe? Zamiast sięgać po gotowe saszetki musli, pełne cukru, miej w zapasie swoją własną granolę.

PRZEPIS NA GRANOLĘ:

Potrzebne nam są do tego płatki, np owsiane, żytnie, ryżowe- w Twoich proporcjach (u mnie 2 szklanki wszystkiego), 3 łyżki odżywki białkowej czekoladowej lub waniliowej, 4 białka jaj, 1/4 szkl masła orzechowego, cooking spray  i ewentualnie słodzik w płynie.
Mieszamy oddzielnie suche, oddzielnie mokre. Mokre przelewamy do suchych i lepimy ciasto, które później kruszymy na blaszce. Na koniec spryskujemy je oliwą w sprayu lub PAM-em. Pieczemy na 250 stopni ok 15 minut, kontrolując by się nie przypaliło.

 

17 odpowiedzi na “Przepis na fit granolę, naczosy oraz parę tipów redukcyjnych

  1. Zosia Szewczyk napisał(a):

    Hej, świetny przepis na granolę, szukałam jakiejś białkowej alternatywy dla płatków. Tak sobie pomyślałam: znasz mieszanki do przygotowania odtłuszczonego masła orzechowego od PB2? Są w proszku o smaku zwykłych orzechów i czekolady – mogą fajnie wzbogacić smak i zmniejszyć ilość tłuszczu w porcji 😀

  2. Anonimowy napisał(a):

    granolę można przechowywać tak długo jak normalną, czy ze względu na odżywkę białkową szybciej się psuje? 🙂
    super blog, właśnie znalazłam i jestem oczarowana ! :*

  3. fit.klaudia napisał(a):

    Jak zwykle idealny przepis! 🙂

  4. Ula Bachórz napisał(a):

    Karola świetne porady! szybkimi krokami zblizam sie do okresu redukcji więc na pewno Twoje przepisy i porady bardzo mi się przydadza 😉 Dla Ciebie wielkie sportowe pozdro ! ;)))

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Bardzo sie ciesze:) Trzymam kciuki 🙂 Również słodkosportowe pozdro dla Ciebie:D

  5. Anonimowy napisał(a):

    bardzo dziękuję z atak wyczerpującą odpowiedz – jesteś kochana ! niby jem zdrowo od lat ,ale to całe przelicznie to dla mnie trochę skomplikowana historia…
    do omletu na śniadanie i drugie śniadanie dodaje zwykle łyżke czyli 10 g odżywki -żeby był trochę słodki..najbardziej lubię te omlety-skoro mam używać więcej białek to ile ja jaj zużyje w tygodniu ? już teraz moi synowie i mąż śmieją się ze mnie bo kiedyś w ogóle nie jadłam jaj..
    wiem że są specjalne przeliczniki kalorii jak fat secret itd ale dla mnie to wpisywanie wszystkiego zabiera za dużo czasu.najłatwiej mi szykować posiłki wg diety a to po jakimś czasie jest strasznie nudne..podziwiam Twoją kreatywność!!!
    .

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      korzystaj z My fitness Pal, świetna darmowa aplikacja na komputer i telefon, ułatwia życie. Możesz wpisać tam swoje posiłki, wszystko przelicza. Ja jaj jem bardzo dużo w tygodniu. Ale warto też korzystać z innych źródeł białka. Nie zapominaj o rybie.

  6. jablka-z-cynamonem napisał(a):

    Masz pomysł na wykorzystanie żółtek? 🙂 Czy po prostu wyrzucasz?

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Maseczka do włosów z olejkiem rycynowym, jak i mozna zawsze zamrozić dla babci lub ciotki na ciasta na Wielkanoc;)

  7. Anonimowy napisał(a):

    jesli mam na 2 posiłek 30g węgli i 120 g białka (najczęściej 3 białka) i 10gr tłuszczu- 25 gr masła orzechowego to ile tej granoli moge zjesć? nie mogę nabiału czyli moę to zjeść tylko na sucho czy kombinacja z mlekiem roślinnym wchodzi w grę?
    pozdrawiam
    asiałaszewska

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Najlepiej do przepisu użyć tyle produktu, by suma ich (iloczyn) stanowiła przelicznik Twoich porcji w g x ilość założonych posiłków Mamy WZÓR mnożenia ;P (czynnik- Twoja porcja) x (czynnik- zakładana ilość porcji)= (iloczyn- ilość produktu użytego w przepisie); Założymy sobie, ze chcesz uzyskać 6 równych porcji granoli (na 6 śniadań;P): użyj: 180g płatków (mieszanych) , czyli jest to 6 Twoich porcji po 30g, do tego przelicz masło orzechowe, najlepiej tak, by nie stanowiło w porcji 100% Twojej dawki tłuszczu na posiłek i żebyś dzieki temu mogła dodać niesłodzone mleko migdałowe (szklanka ma ok 5g tłuszczu; o ile pozwala Ci na spożywanie tego mleka trener). Zatem najlepiej użyj wówczas do przepisu 5g produktu masła orzechowego x 6 porcji, odpowiednio przelicz białko. Jak przyrządzisz z tych ilości granolę, podziel ją od razu na 6 oddzielnych, równych paczuszek i wtedy będziesz miała pewność, ze jedząc jedną z nich na posiłek, trzymasz swoje makro:). I teraz jeszcze jedna rzecz, przy okazji;). "Trochę" błędnie przeliczasz białka jaj na śniadanie,a mianowicie jesz ich za mało. Chyba, że dodajesz do nich odżywkę białkową. Bo same białka jaj nie traktujesz jako 120g produktu (mnoży się je x2). "120g produktu" się sprawdza jedynie przy mięsie,rybie i do tego się odnosisz przy liczeniu dostarczanego białka z innych produktów. Porównaj: 100 g kurczaka daje 21g białka, a 100 g białek ok 10g. Musisz białek jeść dwa razy więcej:) Zawsze białka jaj traktuj x2 !

  8. Anonimowy napisał(a):

    Oczy mi otwierasz kobieto! Juz wychodze z tych ciemnosci na redukcji, i nie jest tez nuuudno. Dziekuje!! Asia

  9. Sonia Walla napisał(a):

    uwielbiam Cię! serio, genialny blog , genialne pomysły, bardzo mi sie podoba : ) ja jestem z redukcją za Pan brat, więc wiem , jak czasem trudno wytrzymać, ale dzieki takim poradom i wlasnemu doswiadczeniu można sobie sporo ułatwic zycie 😀
    a odchodząc od tematu – masz jakies zdanie na temat diety rotacyjnej (carb cycling) ?

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Wcześniej stosowałam, w zależności od dni treningowych i nie-treningowych. Obecnie trzymam te samo makro stale. Mój kolega napisał bardzo fajny artykuł na ten temat. http://bartus0510.blogspot.com/2015/03/weglowodany-i-tluszcze-na-redukcji.html

  10. Hanna Kalinowska napisał(a):

    Co polecasz kupić ksylitol czy erytrol? A wliczać to w swoje zapotrzebowanie?

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Obie alternatywy są bardzo dobre, nadają się do pieczenia, ale moze Cię przekona fakt, że ksylitol ma 10 razy więcej kcal niż erytrol;) ksylitol – 240kcal/100g, a erytrol 24kcal/100g. Ja stosuje erytrol i stewie, często mieszam je, bo erytrol ma łagodny smak, ale jest mniej słodszy niż cukier. Słodzików nie wliczam, ale ja nie używam ksylitolu, więc w jego przypadku bym się zastanowiła;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy